Odgovori

Halal meso

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje

Selam Alejkum!

Interesuje me da li je dozvoljeno jesti meso od krave ako je krava ubijena pištoljem u glavu i onda zaklana? Ako se na ovaj način ubijaju krave u klaonicama dali je dozvoljeno jesti to meso? Ako nije dozvoljeno jesti takvo meso, šta je onda sa lovom, gdje lovci ubijaju puškom pa se onda kolje životinja ??

Odgovor

We alejkumusSelam!

Sto se tice ubijanja životinje pištoljem ili strujom ili macolom, kako bi se zadržala krv u tijelu životinje i tako dobila dodatna težina na vagi to nije dozvoljena radnja niti je dozvoljeno takvo meso jesti.

Najbitniji uslovi koji treba da se ispune pri klanju su:

– da sljedbenik knjige ili vjernik kolje dotični hajvan, tako da ako je onaj koji kolje ateista takvo meso nije dozvoljeno jesti,

– da seostrim nožem prikolje hajvan i pusti krv iz tijela
životinje

– treći pohvalan uslov je da se izgovori bismillahi ali ako bi taj uslov bio preskočen nema opet smetnje jesti meso dotične životinje.

Sto se tiče lovaca,oni vode sa sobom pse za lov i ako bi on izgovorio bismillu i ispalio strijelu pa se utvrdi da je strijela ubila životinju takvo meso je dozvoljeno jesti a ako bude veće ubjeđenje da je do plijena došao pas onda se ne smije jesti, a Allah nabolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta