Odgovori

Jacija namaz

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-Selamu alejkum

Javljam vam se iz Detroita (Michigan,USA). Vrijeme jacije namaza nam je sad oko 22:15 i ja, elhamdulillah, mogu obaviti namaz na poslu a radim do 1:30(poslije ponoci).

Kako mi ga je najbolje klanjati? Nebih da postupim po svom nahodjenju. Do sada sam ga klanjala kad dodjem kuci a mislim se da li je tako u redu ? Ili da ga klanjam u njegovom vremenu na poslu, s tim da bih vitr namaz ostavila, pa ga klanjala kad dodjem kuci prije spavanja. Citala sam hadis gdje se navodi da da Allah Uzviseni proklinje onog ko sijeli poslije jacije namaza.

Da vas Allah Uzviseni nagradi najljepsom nagradom!!!

Sestra

Odgovor:

We alejkumus-Selam!

Sto se tice tvoje situacije, znaj da u hadisu se spominje da je:” najbolje djelo obavljen namaz u njegovo vrijeme“. Posto ti imas mogucnost da obavis ga na poslu,savjetujem ti da ga onda bezrazlozno ne odgadjas,jer niko od nas,nezna kada ce mu Melek Smrti doci, tako da nismo sigurni da cemo u nekom kasnijem periodu biti od zivih ili mrtvih. A kasnije u zadnjoj trecini noci obavi vitr namaz.

Pokuda sijeljenja nakon jacije namaza potvrdjena je
sunnetom Resula alejhisSelam, jer u mnogo slucajeva insan nije u mogucnosti da se rano probudi ako sijeli do kasno, pogotovo ako to sijelo nema neki uzvisen cilj i ako se vodi beskoristan govor.

Ali ima i bitna napomena: da ako insan ili je sam dovoljno sebe izgradio i siguran je da nece kasnit na sabah i naostale dnevne aktivnosti i obaveze onda, inshaallah, nema smetnje da ponekad ako ima potrebu ostane duze sa bracom ili obavi neke poslove koje nije ranije uspio zavrsiti.A Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta