Odgovori

Dva pitanja, o srdžbi i o šejtanskim vesvesama

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Essellamu Alejkum prof. Jasmine.

Inace sam sa Kosovo, ucenik sam 2 god. Gimnazije. Zivim u porodici koja bas mogu da kazem nereligiozna(Hocu da kazem da ne klanjaju namaz) ali ja se trudim da sto vise upoznam islam. U porodici smo svi muslimani. Pitanje koje bi postavio je to da me nekad obuzme bes i neznam sta pricam a kad sve prodze onda sam, da kazem ista osoba kao prije dobar poslusan i umiljati su mi svi. Neznam sta je u pitanju i dali je to ustvari nesto vezano za Sejtana?

To je prvo pitanje a drugo pitanje je to da ustvari ja praktikujem islam svojim telom ali u meni se javlja nesto sto me zeli odvratiti od toga. Neznam sta je. Nadam se da ces razumeti sta zelim da kazem i nadam se da sam dobro opisao recima iako bas neznam bosanski jezik( U skoli radim na albanskom) i bas mi Bosanski jezik ne ide najbolje. Neka mi Allah oprosti sve moje grehe i neka me sacuva od sejtana. Amin Allah!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Sto se tice srdzbe ona je sastavni dio svake licnosti. Neko je moze kontrolisati bolje, neko slabije. Nije nuzno da se odmah treba i mora sumnjati na Sejtana mada treba napomenuti da u stanju srdzbe sejtan prilazi insanu i navodi ga na zlo i dobacuje mu ruzne misli. Radi toga poslanik a.s. je preporucio osobi koja je srdita da najprije u tom stanju sjedne, da se ode abdestiti kako bi vodom zalio i ublazio vrelinu te srdzbe a tek onda da donosi odluke. Nije zgorega da kada abdest uzmes i klanjas dva rekjata nafile i Allaha zamolis da te ucvrsti na putu istine i otkloni od tebe ruzne misli.

Sto se tice toga da dusa zeli nesto suprotno od slijedjenja istine, to je sasvim normalno, jer onoga trena kada tvoje srce istinski spozna za vjeru islam, spoznat ces i ti i tvoje tijelo sta znaci rijec ISKUSENJE. Druzi se sa ucenima, posjecuj sijela na kojima se Allah spominje, uci cesto kuran budi u stanju cistoce kad god si u mogucnosti i moli Allaha da ti se smiluje i uputi na pravi put, amin.

Imam Ibnul-Dzevzi rhm., nas upucuje na sedam stavki koje nam pomazu u borbi protivu strasti:

1. Imati na umu da covjek nije stvoren radi dunjaluka vec radi ahireta!
2. Imati na umu kobne posljedice koje proizvodi odavanje strastima, poput gubljenja casti i ugleda, zivota, novca, zdravlja, vremena itd…
3. Imati na umu da su stete koje proizvodi odavanje strastima visestruko vece od trenutacne slasti i uzivanja u njima!
4. Imati na umu kako su prolazili drugi ljudi nakon prepustanja pohotama i strastima.
5. Imati na umu sud razuma i intelekta koji ce ti ukazati da je neki cilj od odavanja strastima nistavan i nizak.
6. Imati na umu to da je jak samo onaj ko je svoje strasti i porive savladao, i da je slab samo onaj koga su njegove strasti nadvladale!
7. Imati na umu to da suprostavljanjem nasim strastima jacamo iman, dusu, zdravlja, bogatstvo ekonomiju, itd…

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta