Odgovori

Ima li žena pravo da raspolaže svojim imetkom kako ona hoće?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Čitala sam na stranici www.Fetve.org da mužu nije dozvoljeno da upravlja ženinim imetkom bez njene dozvole. Mužu nije dozvoljena ljutna ako žena mu neda da upravlja nejzinim imetkom. Na stranici fetve.org odgovorio je na ovo pitanje prof. Elvedin Pezić.

Mene interesuje, može li se tačno definisati sta pada pod ženin imetak? Da li žena ima stvarno pravo (po islamskim propisima) tako da postupi prema mužu, jer ipak njoj zavisi Džennet od njega. Recimo ako ona radi, znači nije dužna dati mužu njenu platu, nego može je čuvati za sebe. Da li sam ja ovo ispravno shvatila? Može li se ovo opširnije objasniti?

Neka vas Allah dž.š. nagradi za vaš trud.

Esselamu alejkum!

Odgovor:

Poštovana čitateljko,

Profesor Elvedin ef. Pezić ispravno je odgovorio na postavljeno pitanje. Žena ima pravo na posjedovanje imetka kao i muškarac i ima pravo da posluje i trguje svojim imetkom. Žena ostvaruje pravo imovine na osnovu rada, nasljedstva, darovanja, mehra, zaradom od trgovine itd. Potpuno slobodno i suvereno raspolaže svojom imovinom po svim osnovama. Ravnopravna je sa muškarcem u posjedovanju i raspolaganju svojim imetkom. Iz svoje imovine nije dužna izdržavati, hraniti i odijevati muža i djecu. Ona može dozvoliti mužu da raspolaže jednim dijelom ili cijelom njenom imovinom, na osnovu riječi Uzvišenog: ”I draga srca ženama vjenčane darove njihove podajte, a ako vam one od svoje volje od toga šta poklone, to s prijatnošću i ugodnošću uživajte.” (En-Nisa, 4.) Dakle, ajetom se uvjetuje ženina draga volja, a ne uvjetuje se pristanak njene djece, ili bilo koga drugog.

Međutim, ono što joj se ne dozvoljava, jeste prigovor mužu ukoliko mu dozvoli raspolaganje svojim imetkom. Svaki prigovor ruši muževo dostojanstvo, utiče na njegovu ulogu u braku i izaziva kompleks. A mužu nije dozvoljeno da se loše ponaša prema suprugi ako mu ne bi dozvolila raspolaganje njenom imovinom. On ne smije strogo postupati prema njoj niti joj nanositi štetu i zlo, jer je ta imovina njena lična imovina i samo ona ima pravo na nju.

Hfz. mr. Senaid Zajimovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta