Odgovori

Moj sin misli da jako loše izgleda

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

selam alejkum, veliko poštovanje Vama,

Želio bih da Vas pitam povodom problema koji imam. Od svoje 14 god, moj sin, počeo je sa problemom odnosno zamerkom na svoj fizički izgled kaže da je ružan. Naprotiv on je tako zgodan i lijep mladić da nema zamerke ko najlepša djevojka što kažu. Non stop je pred ogledalom potom se unervozi i agresivan je prema roditeljima. Posećuje psihijatra i pod terapijom je ali se još ne osobadja tog uobraženog i po meni nerealnog razmišljanja.

Molim vas pomozite mi gde mogu da nadjem stručnjaka koji se bavi isterivanjem tih sihira i džina još to da pokušamo možda je samo to u pitanju.

Do vašeg željno očekivanog savjeta Allah emanet.

Odgovor:

Kako je pokazala praksa, današnji mladi se psiholozima najčešće javljaju jer ih muči nezadovoljstvo izgledom. Roditelji često ne shvataju da je zadovoljstvo fizičkim izgledom važno za samopouzdanje njihove djece. Nadalje mnoge brine osjećaj odbačenosti od vršnjaka. Svi bi naravno željeli da su prihvaćeni, a u suprotnome se povlače u sebe. Kada ih majka ili otac pitaju što ih muči oni im odgovaraju da je sve u redu. Roditelji zaključe da problema nema. Međutim problem je u tome što pripadnici različitih generacija drukčije vrednuju stvari. Ono što se roditeljima čini kao sitnica, njihovim se potomcima može činiti problem velik poput nepremostiva brda.

Dobro bi bilo posjetiti neko savjetovalište za mlade. A vi kao roditelj pokušajte biti prijatelj svome sinu. Pokušajte ga razumjeti i nemojte ga razuvjeravati. Najbolji način da ga nagovorite da prihvati svoj izgled jeste da ga primjeti neka djevojka koja će mu dokazati da joj se on sviđa i s kojom bi mogao zasnovati možda brak. Također, dobro bi bilo da ga prijatelji prihvate. Ja ne vjerujem da su u pitanju sihiri i džini. Mislim da je ovo čisto psihološki problem kojem treba malo vremena da se riješi. Također ga pokušajte uvjeriti da je Allah sve ljude stvorio u najljepšem liku.

Hfz. mr. Senaid Zajimovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta