Odgovori

Posjeta rodbini koji su nemuslimani

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es selamu alejkum,

imam jedno pitanje: Moja mama i brat su katolici koji se ne drze ni te svoje vjere, a
ja sam presla na islam vec par godina, elhamdulilah, i zivim daleko od njih. Znam da treba da odrzavam rodbinsku vezu iako oni nisu muslimani. Ponekad odlazim kod njih u posjetu i probam da im radim davet. Moja mama nekako se malo privikla na to sto sam ja presla na islam, samo ne moze da shvati zasto samo ja i moje cerke stavile marame i ne zeli sa time da se pomiri svako tolko mi to baca na nos.

Brat je pijanica rijetko kad je trijezan i kad je pijan i prica o necem psuje, psuje sve i Boga i svasta. On ne psuje mene, ali to je kod njega u rijeci i kad je pijan ne moze se kontrolisati, ali kad je trijezan ne psuje Boga ni te njihove bogove. Da li je meni dozvoljeno da njih posjecujem i da im pomazem sto se tice recimo da im kupim pec na drva ili kucu ofarbam itd.?

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Zahvaljujem Allahu što Vam je ukazao na Pravi put i spasio Vas propasti i neprimjerenog života. Savjetujemo Vam da budete ustrajni u Islamu i da ne posustate. Veoma je lijepo što se brinete o svojoj majci i svome bratu. Znajte da svojim djelima možete više utjecati na njih nego svojom pričom. Zato dobro pazite na svoje islamsko ponašanje. Budite prema njima daleko bolje nego što to i jeste.

Možda i njih Allah uputi na Pravi put, ako su za upute. Kada Vam majka govori o mahrami, onda joj spomenite da je to i obaveza kojom su i oni obavezani i reci da ti je uzor Merjem, majka Isa, a.s. i sa tim završi, nemoj ulaziti u rasprave, jer rasprave nisu plodonosne. Čini im dobročinstvo što više možeš; kupi im peć, ofarbaj kuću i mnogo više, u granici tvoje mogućnosti. Sjeti se tvoje ljubavi prema tvojim kćerkama i znaj da i tvoja majka to osjeća prema tebi, inšaAllah, pa gledaj da joj ponovo probudiš osjećaje da si njena curica, koju je ona nosila devet mjeseci u svojoj utrobi.

Sjeti se koliko je besanih noći sprovela pazeći na tebe. Islam te obavezuje da roditeljima činiš dobročinstvo, bez obzira, bili muslimani ili ne. Gledaj da kod svoje majke zaslužiš Džennet. Nemoj ih posjećivati kada ne znaju šta govore, traži od njih da ti jave ka su trijezni kako bi im došla u posjetu. Molim Allaha da ih uputi na Pravi put! A Allah zna najbolje.

Odgovorio prof. Abdullah Mujic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta