Odgovori

Propisi Davudovog, a.s., posta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-Selamu alejkum we rahmetullahi we berekatuh!

Imam jedno pitanje u vezi Davudovog, a.s., posta, pa Vas molim da mi odgovorite, neka Vas Allah, dž.š., nagradi svakim hajrom. Naime, kakav je propis za osobu koja nanijeti postiti Davudov post, u pitanju je žena, tj. da li smije prekinuti i u kojim slučajevima, ili pak ne smije?

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Najbolji vid dobrovoljnog posta je postiti svaki drugi dan; jedan dan postiti a jedan dan ne postiti, svakome onome ko je u mogućnosti da to izvrši. Kaže Allahov Poslanik, s.a.w.s.: ”Allahu je najdraži Davudov namaz, najdraži post mu je Davudov post. Imao je običaj da spava polovinu noći, trećinu je provodio u namazu, a zadnju šestinu bi opet spavao. Postio bi jedan dan a drugi dan ne bi postio” (Buhari, 1131; Muslim 1159.)

Ovaj vid posta je pohvalan ukoliko neće dovesti postača do iscrpljenosti i poremetiti njegov život. Sam Davud, a.s., je prekidao ovaj post sa razlogom, jer u vrijeme bitke bi prekidao svoj dobrovoljni post., kao što imam Buhari spominje u vjerodostojnom hadisu: ”Postio bi jedan dan a drugi dan ne bi postio, i nije uzmicao kada bi susretao neprijatelja.” (Buharija, 1977; Muslim, 1159.)

Ovo je dobrovoljni post, nije obavezan, i dozvoljeno ga je prekinuti kad čovjek poželi. Ukoliko bi osoba prekinula dobrovoljni post prije vremena tako što bi nešto pojela, nije dužna da taj dan naposti. Imam Ahmed prenosi od Ummi Hani da joj je jedne prilike došao Poslanik, s.a.w.s., i da je zatražio da nešto popije, pa je pio i dao njoj da popije, pa je pila, nakon toga je rekla: O Allahov Poslaniče, ja sam bila postač. Pa joj je Allahov Poslanik, s.a.w.s., odgovorio: ”Onaj ko posti dobrovoljni post je sam sebi vođa, ako želi može upotpuniti post a ako želi može ga prekinuti.” (Sahih džami’ 3854) A Allah zna najbolje.

Prof. Abdullah Mujic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta