Odgovori

Sumnjive stvari napisane na jednoj levhi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Molim da mi odgovorite na jedno pitanje.Prodajem knjige i islamske suvenire. Pored tih suvenira prodajem i slike sa kuranskim ajetima koje ih nabavljam iz istanbula. U jednoj od tih slika napisano je bereket dova a okolo te bereket dove napisano je nešto na arapskom jeziku što ja ne razumijem ali braća muslimani su mi rekli da se radi o džinskim imenima.

Molim da mi pomognete jer ja nigdje u moju islamsku literaturu nisam mogao da nađem bilo koje od tih džinskih imena. Da vas ALLAH nagradi dženetom firdeus.

Odgovor:

Ne znam kako izgleda ta slika (levha), ali ako su vam povjerljivi ljudi rekli da nije uredu, onda je odstrani iz svoje radnje. Nije uredu da se ljudima prodaju predmeti vjerskog sadržaja koji kao takvi nemaju svoje uporište u vjeri. Pogotovo, ako se radi o novotarijama kojih se moramo čuvati prema hadisu Poslanika s.a.v.s: „Čuvajte se novotarija, jer svaka novotarija vodi u zabludu…“.

Ako nismo sigurni da se radi o novotarijama, ali i dalje sumnjamo u njihovu ispravnost i utemeljenost, također ih se trebamo čuvati jer Poslanik s.a.v.s. kaže: „Izbjegavajte sumnjive stvari.“ Ili u drugom hadisu: „Onaj ko se nastoji klonuti sumnjivih stvari u namjeri da sačuva svoju vjeru – taj se spasio; a ako sudjeluje u sumnjivim stvarima, rizikuje da padne u haram-zabranjene stvari…“

Prema tome, predmeti sa ispisanim džinskim imenima su novotarija i nemaju svoje uporište u vjeri. Dobro bi bilo da ih uklonite iz svoje radnje i da ih drugima ne prodajete. Ukoliko niste sigurni o čemu se radi dovedite u svoju radnju nekog poznavaoca vjerskih propisa kako bi vam potvrdio ili opovrgnuo vaše sumnje. Mislim da bi vas to jedino umirilo.

Hfz. Mr. Senaid Zajimovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta