Odgovori

Da li će krščani i židovi ući u Džennet

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Eselamu alejkum we rahmetulahi we berekatuhu!

Prvo pohvale za stranicu i za vas humanitarni rad…Da vas Allah obilato nagradi! Moja pitanja su sljedeca:

1.)Sta ce biti sa krscanima i jevrijima i ostalim religijama tj. da li ce uci u dzenet

2.)Da li su svi od 4 mesheba ispravni i na pravom putu i da li tkz ,,vehabija,, prate hambelijski meshbe

3.)Sta Allah kaze on vanzemaljcima tj. da li oni postoje i da li je Allah stvorio druge vremenske dimenzije, putovanje kroz vrijeme

Odgovor:

Ve alejkumu-selam wr wb!

Što se tiče kršćana i židova, Uzvišeni o Njima kaže: ”One koji su vjerovali, pa i one koji su bili jevreji, kršćani i sabijci – one koji su u Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela činili – doista čeka nagrada od Gospodara njihova; ničega se oni neće bojati i ni za čim neće tugovati! ” (Bekare, 62.)

Ovo se odnosi na one od njih koji su vjerovali u ono što je Allah objavio od Tevrata i Indžila, koji su slijedili svoga poslanika koji im je poslan, i na tome su umrli, na takve se odnosi ovaj ajet. Kad je objavljen Kur’an time je dokinuto ono što je prije objavljeno i ko ga ne prihvati od židova i kršćana, nakon što su čuli da je objavljen, ući će u Džehennem. Poslanik, s.a.w.s, kaže: ”Tako mi Onoga u Čijoj Ruci je moja duša, neće biti ni jedan židov ni kršćanin ovog Ummeta koji za mene a ne bude me slijedio – ili je rekao a ne povjeruje u ono sa čime sam došao – a da neće biti stanovnik Džehennema.” (Sahih Muslim)

Tako da: ”a onaj ko želi neku drugu vjeru osim Islama, neće mu biti primljena i on će na onom svijetu nastradati.” (Ali Imran, 85.)

Općenito govoreći o četir mezheba možemo reći da su ispravna, osim na mjestima gdje su pogriješili, i u tim situacijama ispituju se njihovi dokazi i zamjenjuju ispravnim argumentima. Danas ne postoje vehabije, a one koje zovu vehabijama je veoma opširan pojam i misli se svako onaj ko slijedi Kur’an i Sunnet.

Vanzemaljci ne postoje onako kako nam je predstavljeno kroz naučnu fantaziju, poput zvjezdanih staza i slč. U mnogome današnji svijet mjenja džinsko-šejtanska priviđanja za vanzemaljske i neobjašnjive pojave. A Allah zna najbolje.

Abdullah Mujic, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Slijedeći tekst će biti poslat administratorima stranice: