Odgovori

Imam koji priča o dunjalučkim problemima na hutbama i dersovima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum,

Prvo da kazem da mi je zaista drago sto na ovakav nacin mozemo da dodjemo do odgovora na pitanja koja nas muce i sl.

Mene interesuje da li je ispravno, ako je mubarek noc da li da je Mevlud ili Teravija pa smo se povodom toga okupilil insallah u dzamiji, da imam u svom dersu prica o dunjaluckim problemima, da li da je to njegove licne prirode ili dzemata tj. nase Islamske zajednice.

Jer iz dosadasnjeg iskustva znam da imami to nedozvoljavaju jer takve teme mogu otici u pogresnom pravcu ako bi se neko od prisutnih dzematlija navezao na tu temu. Neki su se zalili da je to radio i na dzuma namazu pa ga je predjednik odbora opomenuo. Da li je grijeh sto radi toga ne idem na namaze u dzamiju tj. ima nas vise.

To mi je bas teret volila bih da mi odgovorite na moje pitanje.

Hvala vam unaprijed.

Odgovor:

Zalosna je cinjenica potvrditi da ima doista imama koji koriste razna vjerska okupljanja kako bi govorili o licnim problemima ili rjesavali probleme ummeta, a nisu u stanju da okupe 20 omladinaca kako bi ih poducili sufari ili nekoliko safova ljudi da budu u dzamijama na svim ili vecini propisanih namaza. Neki su dali sebi ovlasti ili za pravo da mogu i da su strucni govoriti o svim temama ovoga svijeta, sto je cinjenica koju na zalost mogu da potvrdim.

Ako ima dzematski odbor, on je duzan da vasem muftiluku prijavi doticnoga jer niko od njih ne radi tu badava nego za novac i ako nije vise kadar da tu bude neka sebi potrazi drugo radno mjesto. Niko od dzematlija nije duzan da slusa pridike koje se ticu svega i svacega. Ti i dalje odlazi u dzamiju da li u istu ili neku obliznju jer je stjecati znanje obligatna duznost svakoga muslimana i muslimanke.

Zahvaljujem na pitanju!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta