Kur'an

7 ajeta koji osnažuju srca vjernika

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovaj svijet može biti iscrpljujući, pogotovo u današnjem dobu kada smo zatrpani medijskim sadržajem, društvenim mrežama, ružnim vijestima sa naslovnica…stoga se može dogoditi da ostanemo „izgubljeni“ u svakodnevnom životu punom neizvjesnosti. Kao muslimani, moramo se osloniti na Allaha i vjerovati Mu jer vjera je  jedini izvor stabilnosti i snage kojim se možemo tješiti.

U nastojanju da se prisjetimo Allahove snage i ljubavi koju trebamo iskazivati ​​prema Njemu, navodimo 10 ajeta iz Časnog Kur’ana o snazi, vjeri i davanju predanosti onome što je stvarno važno u životu:

  1.  “Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih: u njegovu korist je dobro koje učini, a na njegovu štetu zlo koje uradi….”(El-Bekare, 286.)

Ovo nas podsjeća da unatoč svim poteškoćama koje nam se nađu na putu, uvijek se moramo sjetiti da je svaki test koji nam je dan bio osmišljen posebno za nas. Na kraju dana, ništa nam nije dato s čime se ne možemo nositi, odnosno, što ne možemo podnijeti – što znači da naš Gospodar zna naše kapacitete, odnosno zna da možemo prevladati svaki izazov s kojim se suočavamo, stoga i mi bismo trebali vjerovati da ga možemo savladati.

  1. I iz svakoga mjesta u koje dođeš, ti lice svoje Svetom hramu okreni, i gdje god se nalazili, vi lica svoja prema toj strani okrenite, da vam ljudi ne bi imali šta prigovoriti, osim inadžija između njih – njih se ne bojte, Mene se bojte! – da bih blagodat Svoju prema vama upotpunio i da biste na Pravome putu bili. (El-Bekare, 150.)

Podsjećajući nas da se ne trebamo bojati nikoga i ničega na ovom svijetu osim Allaha, ovaj ajet ostaje jedan od najmoćnijih po pitanju fokusa na strpljivost, odanost i predanost. Rekavši “ne bojte se njih, nego se Mene bojte”, Allah nam direktno govori da ne trebamo brinuti o tome što drugi mogu reći o nama na ovom svijetu ili napraviti – ono što je najvažnije je koliko smo jaki u svojoj predanosti Bogu.

  1. Uz svakog od vas su meleki, ispred njega i iza njega – po Allahovu naređenju nad njim bdiju. Allah neće izmijeniti jedan narod dok on sam sebe ne izmijeni. A kad Allah hoće jedan narod kazniti, niko to ne može spriječiti; osim Njega nema mu zaštitnika.”(Er-Ra’d, 11.)

Podsjećajući nas da smo zaduženi da promijenimo sebe na bolje, ovaj ajet stoji kao prekrasan primjer moći i snage koju svi držimo u sebi. 

  1. Zar nagrada za dobro učinjeno djelo može biti nešto drugo do dobro?! Pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! (Er-Rahman, 60.-61.)

Ovaj ajet je jednostavan, a opet nevjerojatno lijep – pitanje “koju blagodat Gospodara svoga poričete?” je direktno pitanje vjernicima koliko je jaka njihova vjera. Ako ostanemo jaki u svom uvjerenju i opredjeljenju da činimo dobro u ime Allaha, onda će nam se i dobro vratiti.

  1. Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine. A ti obraduj izdržljive, one koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: ‘Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti!(El-Bekare, 155-156.)

Još jedan lijep podsjetnik da ostanemo jaki pred iskušenjima. Ovaj ajet objašnjava da ćemo, biti testirani na ovom svijetu od strane Allaha. Najvažnije je kako reagiramo na to i kako sebe prisjećamo da ostanemo vjerni svojoj vjeri i odani Allahu.

  1. A koliko je bilo vjerovjesnika uz koje su se mnogi iskreni vjernici borili, pa nisu klonuli zbog nevolja koje su ih na Allahovom putu snalazile, i nisu posustajali niti su se predavali – a Allah izdržljive voli.” (Ali Imran, 146.)

Izjavom “Allah izdržljive voli”, Allah nam poručuje da ćemo za strpljenje i čvrstoću, ustrajnost u svojoj vjeri inšallah biti nagrađeni od Allaha. 

  1. Ta, zaista, s mukom je i last (olakšanje), zaista, s mukom je i last! (El-Inširah, 5.-6.)

Ovaj ajet je često citiran, ali ne tako često implementiran u nečiji život. Ovo je snažan podsjetnik na važnost razumijevanja teškoća. Znajući da vjernikova snaga proizlazi iz sposobnosti i volje da se bori s teškoćama, ostaje važno znati da zasigurno nakon teškoće dolazi olakšanje.

www. themuslimvibe.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta