Brak i islamska porodica

7 poticaja da budemo dobri prema svojim roditeljima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Roditeljska ljubav je posebna vrsta ljubavi. Ona je intenzivna, nesebična, iskrena. I to je jedan nevjerojatan Allahov dar ljudima. S druge strane, ljubav djece prema roditeljima često nije tako intenzivna, no ljubav prema roditeljima je izrazito naglašena Allahova naredba.

Na nekoliko različitih mjesta u Časnom Kur’anu, Uzvišeni Allah nam naređuje da budemo dobri prema svojim roditeljima, odmah nakon što nam naredi da samo Njega obožavamo: Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. Kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: ‘Uh!’ – i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim.(El-Isra, 23.)

Također možemo vidjeti da je relativno malo slučajeva u kojima Uzvišeni Allah ili Njegov Poslanik pozivaju na dobar odnos prema djeci ili ga posebno naglašavaju. Zapravo, skloni smo otići u drugu krajnost kada je u pitanju ljubav prema našoj djeci, a Uzvišeni Allah je rekao: …i neka znate da su bogatstva vaša i djeca vaša samo iskušenje, i da je samo u Allaha nagrada velika.(El-Enfal, 28.)

Voljeti svoju djecu prirodno nam je, dok ljubav prema roditeljima često zahtijeva trud i strpljenje. Vjerojatno nam je zato Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, dao toliko poticaja da budemo dobri prema roditeljima. Neki od njih su:

1.To je način stjecanja Allahovog zadovoljstva

2. To je od kvaliteta Allahovih poslanika

Jahja a.s.: …i roditeljima svojima bio je dobar, i nije bio drzak i nepristojan.“ (Merjem, 14.)

Isa a.s. se također istaknuo ovom osobinom: …i da majci svojoj budem dobar, a neće mi dopustiti da budem drzak i nepristojan. (Merjem, 32.)

3. To je put u Džennet

4. To je jedno od najboljih djela nakon obavljanja namaza

Najbolje od dobrih djela je obavljanje namaza na vrijeme i ljubaznost prema roditeljima.“  (Muslim)

5. Veliki je grijeh biti neposlušan roditeljima

Poslanik je ovako naveo neke od najvećih grijeha:

Pridruživanje Allahu bilo koga, neposlušnost roditeljima, ubijanje čovjeka i lažan govor. (Muslim)

6. Dova roditelja za njihovu djecu Allahu je uslišana, odnosno, dova roditelja se ne odbija.

7. Nikada ne možete učiniti dovoljno da vratite ono šta su oni učinili za vas

Izvor: Understand Kuran

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta