Odgovori

Izlazak vani nakon poroda

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum,

zanima me pitanje o cetresnici zene kad rodi djete. Da li je istina kao sto nas narod govori, da zena 40 dana ne smije izlaziti napolje i da mora samo biti u kuci sa bebom. To me zanima posto u mene jedna komsinica koja je pravoslavske vjere se drzi isto tako tog obicaja. Molim Vas da mi javite, kako muslimanka mora se pridrzavati u cetresnici, dal se nesmije izlaziti na aksam itd.. To me zanima jer sam kod svog prvog djeteta toga pridrzavala i malo mi je falilo da poludim u kuci a hvala dragom Allahu izdrzala sam jer sam bila tog misljenja da je to propisano u Islamu.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Cudno je to da si sebe odlucila umalo do stanja ludila dovesti, umjesto da pitas ucene, kako i na koji nacin treba da postupis. Nije zabiljezeno od ispravnih generacija sahabijki, da su cekale nakon poroda 40 dana i da nisu izlazile iz kuce sa djecom. To je nesto sto se kod nas kao adet (obicaj) uvrijezio medju obicnim narodom, prenosio s koljena na koljeno, i ne pitajuci o njegovoj ispravnosti, do danas ostao u praksi.

Lijepo je to da se pazi na djecije zdravlje, da se ne izlaze prehladama, hladnom zraku itd. ali se treba napraviti razlika izmedju naredbe kojoj se moramo povinovati i obicaja koji nekada moze biti koristan a nekada opterecavajuci. Ako je dijete slaboga imuniteta, nedovoljne tezine, tada bi bilo bolje pripaziti na njegovo zdravlje, sto nikako ne iskljucuje povremene izlaske kratkoga intervala. Ako dijete i majka nemaju nakon poroda nekih tegoba, nema smetnje da izlaze iz kuce i prije isteka roka od 40 dana.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta