Odgovori

Zekat na novac

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE:

Esselamu alejkum,

s obzirom da se nalazimo u Mubarek mjesecu Ramazanu i sto on sa sobom donosi izdatak obaveznog Sadekatul fitra i Zekata kojeg dajem obicno u Ramazanu koji razlogom i nosi moje pitanje. Naime, od pocetka ove godine skupljao sam novac s nijetom da obavim Hadzdz o ovoj godini insAllah. Taj novac sam i skupio Elhamdulillah koji stoji i kojeg zelim uplatiti u troskove Hadzdza. Da li sam duzan dati Zekat na taj novac, odnosno da li taj novac posjeduje Nisab?

Neka vam Allah dj.s. nagradi za vas trud! Amin!

ODGOVOR:

Ve alejkesSelam,

Pod predsjedavanjem reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafe Cerića i u prisustvu zamjenika reisul-uleme, muftija i članova Rijaseta, u ponedjeljak 06. 07. 1430. h.g./ 29. 06. 2009. godine, u Sarajevu je održana deseta sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici je utvrđena visina nisaba zekata za 1430./1431. hidžretsku, odnosno 2009./2010. godinu u iznosu od 3.850 KM ili 1.970 eura, dok je vrijednost sadekatul-fitra ove godine 20, 10 i 7 KM.

Ukoliko posjjedujes u svome vlasnistvu ovoliku ili vecu kolicinu novca, punu godinu dana, tada si duzan na njega da izdvojis ZEKJAT. Sve manje od toga nije obavezujuce. Ako zelis dobrovoljno da udjelis dio imetka i na ahiretski konto kod Allaha subhaneh polozis dio imetka za DAN kada nece ni imetak ni sinovi od koristi biti, samo onaj ko pred Allaha cista srca dodje moze spas od Vatre ocekivati, niko ti to ne moze osporiti. Za one koji na Allahovu putu budu imetke djelili, Allah je obecao nagradu od 10 do 700 puta. Pa neka se za to trude trudbenici.

Neka i vas Allah subhaneh stavi u okrilje Njegove milosti na Sudnjem danu, amin!

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta