Ramazan

8 savjeta za nove muslimane: Kako vaš prvi ramazan učiniti ramazanom za pamćenje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Odbrojavanje do ramazana je odavno počelo, a sada je ramazan na vratima.

Post znači uzdržavanje od jela i pića od izlaska do zalaska sunca. To znači da nećemo jesti tijekom dana, a kada smo žedni, nećemo ni piti – sve dok ne dođe vrijeme za prekid posta. Najbolje je prekinuti post hurmama, jer to je sunnet – hurme i obična voda.

Ramazan, unatoč svojoj duhovnoj dobroti, može biti pomalo „strašan“ za one koji se prvi put susreću sa njime kao novopečeni muslimani. Raditi nešto što nikada prije nisu radili i to mjesec dana, a vjerojatno su unutar svoje kuće sami u tome, podvig je s kojim se treba znati nositi i za koji je potrebna snaga volje. Ali s ovim stubom islama dolazi lakoća – potrebno je samo malo planiranja i pripreme, i svatko s iskrenim namjerama, može učiniti svoj prvi ramazan, ramazanom za pamćenje 😊

Dova i namjera su prvi koraci za bilo što kada je u pitanju islam. Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem podsjetio je da su dova i namjere vrijedne samo kada su u ime Allaha. Stoga je važno da svi koji imaju namjeru za smisleni Ramazan imaju ispravnu namjeru da prvo time udovolje Allahu.

Nakon namjere, mora uslijediti djelovanje. Jedna od prednosti ramazana je to što otvara put lijepim i pozitivnim promjenama. Postavljanje previše ciljeva za neke može biti više teret nego slast, stoga je važno ostati realan s ciljevima koje želite postići. Najbolja djela su ona koja su dosljedna.

Ako vam je ovo prvi ramazan, razmislite što biste željeli imati od njega.

Pogledajte sebe i razmislite o novim navikama koje želite njegovati i onima koje s kojima želite raskinuti i ostaviti ih iza sebe. Zapišite ih i ponovo napravite namjeru da radite kroz ramazan u skladu s ovim ciljevima i željama. Ako ovo možete izvesti s pozitivnim načinom razmišljanja, sigurno ćete osjetiti i doživjeti duhovnu nadogradnju koju ramazan nudi.

Uzmite primjerak Kur’ana

Imati primjerak Kur’ana kao pratnju je poželjan i sjajan način da provedete ramazan. Nema ništa smislenije od čitanja nekoliko ajeta (ili stranica) svaki dan jer ima puno blagoslova u svakom slovu veličanstvenog Kur’ana.

Stupite u kontakt s muslimanskom zajednicom

Ramazan je sjajno vrijeme za njegovanje veza između ummeta, ali prije toga potražite dobre prijatelje koji će biti vaši saputnici tijekom cijelog mjeseca. Zajednički post, zajedničko uživanje u iftaru, zajedničko prisustvovanje islamskim predavanjima i zajednička molitva su među blagodatima ramazana. Dobro društvo drži naš fokus na vrlinama ramazana. Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem nas je podsjetio da je čovjek na vjeri svojih prijatelja, pa izaberite dobro društvo koje će vam pomoći kroz ovaj mjesec, a i ubuduće.

Posvetite se pomoći dobrotvornoj organizaciji

Kao što svi znamo, ramazan je odličan za razmišljanje o sebi, a posebno za razmišljanje o onome na čemu smo zahvalni. To je također izvrstan podsjetnik za pomoć onima kojima je potrebna. Stupite u kontakt s dobrotvornom organizacijom ukoliko ste u mogućnosti i vidite kako možete pomoći. To može biti nešto kao što je sponzoriranje nekih iftarskih obroka ili da pomognete u npr. pospremanju, organizaciji i sl. Ovo bi zapravo pomoglo da ostanemo odlučni u postu jer nas podsjeća na poteškoće drugih i važnost pružanja ruke pomoći.

I za kraj, pročitajte o ramazanu i naučite o vrlinama, kako nam pomaže sa nama samima, kako nam pomaže da pomažemo drugima, kako nam pomaže da ojačamo naš odnos s Bogom. Ponovo činite dovu uvijek iznova da nastavite i nakon ramazana slijediti dobre stečene navike i raditi dobra djela. Ramazan ulijeva disciplinu, mir, zdravlje i nova prijateljstva.

Izvor: Discovering Islama

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta