Odgovori

Kako početi praktikovati vjeru?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum,

zovem se A*** zivim u Njemackoj. Imam jedan ogroman problem, jer mi nesto ne da da klanjam. Obracam vam se zato jer kad se sam ogledam vidim da sam izgubljen jer me mozda i strah da padnem na sedzdu posto sa 25 godina jos nijedam Namaz nisam obavio. Vjeru imam u sebi i vjerujem u Allaha. I sve mi je jasno gdje pripadam i koja je moja vjera ali jednostavno me sejtan sprijecava da lijepo obavim Namaz. Neznam kako dalje.

Mozete li mi pomoci?

Slicno pitanje je postavljeno od jedne druge osobe
pa ovaj odgovor je namjenjen za obadvojicu

Selam, kako postat vjernik sta treba uradit da se okrenem vjeri?

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

U ljepote vjere islama spade cinjenica da za vezu sa Stvoriteljem nisu potrebni posrednici. Primanje islama je lagahno i omoguceno svakom covjeku, maker bio sam u pustinji ili zatvorenoj sobi. Sva mudrost krije se u izgovoru dviju lijepih recenica koje obuhvataju cjelokupno znacenje islama i podrazumjevaju covjekovu pokornost svome gospodaru i priznanje da je On njegov Bog, Zastitinik i da mu sudi kako On hoce, te da je Muhammed Allahov rob i poslanik koji se mora slijediti. Ko izgovori ova dva sehadeta, cvrsto vjerujuci u njih, postaje musliman koji ima sva prava i obaveze poput drugih muslimana. Okupaj se i reci: Ešhedu en la ilahe illallah, ve ešhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu.

Cemu vrijedi zivot ukoliko nema vjere? Kakva je korist od zivljenja i rada ako to nije radi Allahova zadovoljstva? Ima li zivot ikakvu draz, hoce li nakon smrti biti spasa, moze li se uci u Dzennet bez prihvatanja islama? Ako necemo biti pokorni Allahu onda sigurno robujemo strastima i prohtjevima. Moze li pametnoga covjeka ciniti sretnim da bude rob tjelesnih strasti, koje samo sto nisu nestale ili pregrsti imetka kojeg svakog trena mozemo ostaviti i napustiti ovaj prolazni svijet?!

Uzviseni Allah to je pojasnio ajetima:

“Zar je onaj koji je u zabludi a kome smo Mi dali zivot i svjetlo pomocu kojeg se medju ljudima krece, kao onaj koji je u tminama iz kojih ne izlazi?”(El-Enam,122.)

“Onome koga Allah zeli da uputi On prsa njegova prema islamu raspolozi,a onome koga zeli da u zabludi ucini-On prsa njegova ucini tjesnim i umornim kao kad se na nebo penje…”(El-Enam,125.)

Molim Allaha subhaneh da sto prije okrenete se Allahu iskrenom dovom, da u svojim zivotima novi list okrenete, kako biste postigli srecu na oba svijeta, allahumme amin!

Neka je selam i spas na onoga ko slijedi uputu!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta