Aktuelnosti

Predstavljamo vam dawetske projekte u BiH

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Info štand u Sarajevu (tekst i video)

Udruženje Svjetlo iz Sarajeva zajedno pod pokroviteljstvom NUM stranice već 4. godinu zaredom sprovodi projekat info štanda u centru Sarajeva. Naime, projekat se sastoji iz toga da se svakih 14 dana (dva puta mjesečno) organizuje info štand u ulici Ferhadija (najveće šetalište u BiH) i gdje se djeli literatura i mediji sa islamskim sadržajem. Štand se sastoji od…

veliko šatora i dva stola na kojima je izložen materijal u vidu letaka, dvd-a, knjiga i brošura, zatim sa strane štanda je postavljena velika plazma na kojj se puštaju poučni video klipovi, ilahije i emotivno učenje Kur ana. U prosjeku se podjeli u toku jednog štanda oko 300 DVD-a i 1000-2000 raznih letaka.

Letci koji se djele su u produkciji www.minber.ba, a sadržaj DVD-a se sastoji od poučnih klipova, ilahija, učenja Kur ana itd( urađena šerijatska recenzija) a koji su uglavnom preuzeti sa stranice NUM i stranice Minber. Knjige i brošure su od provjerenih izdavača i autora. Sav materijal se djeli besplatno. Ovaj info štand je sezonska aktivnost i traje od 5. ili 6. mjeseca u godini (shodno lijepom vremenu) pa sve do kasne jeseni (do 10. Ili 11. mjeseca, opet shodno vremenu).

Štand se održava svake druge subote (svakih 14 dana), dok u mjesecu Ramazanu je pojačana aktivnost i na štand se izlazi svake subote. Dnevno trajanje štanda je po nekoliko sati, obično od ikindije pa do kasno u noć, obzirom da je ovo jako frekventna lokacija i šetalište gdje u minuti prođe veoma velik broj prolaznika i tako konstantno tokom cijelog dana. U organizaciju štanda je uključeno 10-tak momaka koji postavljaju i nadgledaju štand, te vrše podjelu materijala.

Finansiranje ovog projekata je uglavnom putem dobrovoljnih priloga, a da bi se izašlo na jedan štand potrebno je obezbjediti oko 2000 letaka i 300 DVD-a koji se narežu i ukrase slikom i omotom što ukupno iznosi 250,00 KM. Obzirom da ovaj projekat konstantno traje već 4. godinu zaredom do sada je podjeljeno po našoj skromnoj procjeni na desetine hiljada DVD-a, zatim blizu sto hiljada letaka i na stotine brošura i knjiga, kao i jedan broj Musafa.

Obzirom da ova aktvinost traje par mjeseci u godini (ljetni period), zimski period se koristi za skupljanje sredstva i prženjei štampanje DVD-a i letaka. A ukupan iznos koji bi pokrio jednu sezonu(godinu) za rad ovog info štanda iznosi 3.000,00 KM i u toku tog perioda organizuje se oko 17 info štandova. Sve ove godine rada imali smo podršku NUM stranice koja je bila jedna od glavnih finansijera ovog projekta.

U prilogu je najnoviji video klip sa info štanda u Sarajevu, održan u ljeto 2012 godine:

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta