Problem i devijacije u društvu

Zašto ne podnosim ove “novokomponovane” muslimane

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

– Mi živimo u Bosni, a u Bosni je jedan islam, dok je u Saudiji drugi islam. Ovi novokomponovani muslimani nama žele nametnuti svoju verziju vjere, a mi imamo svoj tradicionalni Islam. Neka oni idu u Saudiju i tamo šire svoje ideje, nama ovdje ne trebaju…

-Šta on meni ima pričati o vjeri?! Moj dedo bio je hadžija i nena hadžinica, i ja znam dovoljno o svojoj vjeri i znam da je Allah milostiv, a ja vjerujem u Boga, imam čisto srce i bolji sam od pola ovih što se vjernicima prikazuju. On meni priča o Džehennemu, i straši me time, a meni je moj dedo rekao da ne poželim nikome zlo, ne diram tuđe i vjerujem u srcu, i da ću u Džennet.

-Vidi ih kako su se obukli! Gledaj njegovih pantalonica kako ih je potkratio, a onu svoju ženu zamotao od glave do pete, k’o da će mu je neko pojesti! Nije im ovo srednji vijek, već  21. stoljeće i ja smatram da se vjera mora usklađivati sa vremenom, a ovo je moderno doba i mi trebamo biti takvi, a Allah zna šta je u svačijem srcu.

-Kaže meni onaj “mudžahedin” (a često je u upotrebi  i riječ “vehabija”), da mi je haram piti alkohol. Ja popijem dvije-tri čašice, k’o da ih nisam ni popio, malo se razveselim,  a i zdravo je popiti čašu vina, nikome neću nauditi time i što bi to bio grijeh. Oni u svemu pretjeruju i ne daju insanu disati kako treba.

– Došao mi rođak, a i on ti je u ovim sektama, ovih novokomponovanih i poveo svoju suprugu. Ja joj pružim ruku da je pozdravim, a ona se ne htjede rukovati sa mnom. Kao da je njegova žena meni zanimljiva i da je od zlata, pa joj ruku dotaknuti radi pozdrava ne smijem. Još mi reče da bi volio da žene sjednu u jednu sobu, a mi posebno, da se na miru svi opustimo i progovorimo koju. Zamotao je od glave do pete, ne da joj se rukovati, još ne da ni da sjedne čak u istu sobu sa drugim muškarcem i to njegovim rođakom. Kako ona izdrži sa njim, Bože sačuvaj!

-Počeo mi se sin družiti sa njima, pa ne znam šta da učinim da ga odvratim. Svašta sam pokušao – da ga pošaljem malo na more, ili kod rođaka u Njemačku, jer možda će sa njim otići malo u provod kao i sva normalna omladina, nudio mu pare da ide sa društvom u diskoteku, ali on ne želi ništa od toga. Bojim se da mi dijete ne poludi, jer su mu ovi mozak isprali. (Izvor: svakodnevnica)
_________________

Svakodnevno slušajući ovakve priče, kao jedna od tih, kako ih nazivaju “novokomponovanih” iliti “vehabija”, sve više razumijem Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi: “Islam je počeo sa strancima (garib) i ponovo će se vratiti strancima, pa blago se onima koji su stranci (garibima).” (Muslim)

Blago li se strancima!”, rekao je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, “Ko su stranci, Allahov Poslaniče?”, upitaše ashabi, a on odgovori: “Dobri ljudi, a malobrojni (tamo ili u vremenu) gdje je mnogo zla, gdje je veći broj onih koji im se suprotstavljaju od onih koji ih slušaju (koji im se pokoravaju).” (Silsiletul-ehadisus-sahiha, br. 1619) Eh, da mi je da me Allah uvrsti među ove strance!

Ne postoji više islamā. Ne postoji naš tradicionalni i njihov “saudijski islam”. Postoji jedan islam i jedan istinski i Pravi put, onaj put kojim nas je naš Poslanik, a.s., upućivao da idemo. Vjera se ne uči samo iz priča nena i deda. Oni tebi imaju šta prenijeti, mogu te posavjetovati i uputiti na dobro, ali budimo realni, mnogo naših nena i deda nisu imali priliku ni da završe osam razreda osnovne škole, a da ne govorim o srednjoj školi, pogotovo kada su bile u pitanju djevojke. Uzmi Kur’an, uzmi zbirke hadisa i uči o svojoj vjeri, jer ćeš biti pitan kod Allaha u šta si svoje vrijeme protratio, i kada te Allah poživio u ovom vremenu i dao ti mogućnost da o svojoj vjeri učiš u kući, a ti preslušao nekoliko ilahija, pročitao Ilmihal i poneki Takvim, otišao za Bajram u džamiju i misliš da je to dosta.

Kažeš da je tvoja vjera u srcu, a ono što je u srcu čovjek inače pokazuje i djelima. Kao kad se zaljubiš, pa ne možeš izdržati a da joj makar ne kažeš da je voliš, i sve bi dao da budeš uz voljenu osobu. Takav je slučaj i sa vjerom. Kada voliš svoga Gospodara, imaš čisto srce, kao što tvrdiš, onda tvoja djela trebaju biti ogledalo tvoga srca. Naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bio je najbolji čovjek koji je hodao Zemljom, ashabi, ashabijke – prvaci ummeta, i klanjali su toliko da su im noge oticale, i opet su strahovali da li će im Allah primiti namaz i uvesti ih u Džennet, a ti misliš da su ti dovoljna dva bajram-namaza godišnje i vjera u srcu.

Odeš prijatelju na dženazu i čekaš ispred džamije da ljudi klanjaju podne-namaz, pa da se pridružiš samo dženazi. Svojoj kćerki ne dopuštaš da nosi hidžab, da ne bude primitivna. Ne dozvoljavaš sinu da se druži sa vjernicima, koji mu pričaju o vjeri, koji su mu rekli da će čovjek biti prvo pitan za svoj namaz, pa on sad obavlja čak pet namaza dnevno, a to je tebi previše i misliš, pošto ti ne možeš, da će ti i sin poludjeti zbog tih pet namaza dnevno, a neće poludjeti provodeći  pet sati u diskoteki prepunoj šejtanluka.

Primitivno ti je što je supruga tvog rođaka ili kolege pokrivena i to te podsjeća na srednji vijek, a nije ti primitivno kada ti sa svojom ženom odeš na plažu pa nju svako živ gleda razgolišenu, onako kao u prahistoriji. Strašno ti to što njegova hanuma ne želi da se rukuje sa tobom, a nije ti strašno što tvoja kćerka ide na ljetovanja sa momkom-rockerom, što se zagrljeni šetkaju čaršijom.
I ovi “novokomponovani” muslimani najveći su ti trn u oku i dežurni krivci, a sa Miletom koji je jučer pucao na tebe i tvoje Bošnjake, grliš se i ispijaš kahvice i čašice.

Nisu oni “novokomponovani” niti sektaši koji donose neki novi islam. Oni su oni koji se trude da slijede put svoga Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i da žive pravim islamskim životom. Nisu oni primitivni znaš, imaju i oni računar i mobitel kao i ti, obrazuju se i idu na najbolje fakultete, ali svoju vjeru ljubomorno čuvaju onakvu kakvu ju je njihov voljeni Poslanik donio prije 1.400 godina, jer im je on u hadisu poručio da je takvu čuvaju, i nijedan musliman nema pravo da postupa drugačije. A ako tebi te riječi tvoga Poslanika,sallallahu alejhi ve sellem, ne predstavljaju nikakav značaj, onda se zamisli nad sobom!

Ummu Sara Žužić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta