Dove i zikr

Ako ti Allah otvori vrata dove otvorio ti je vrata velikog hajra

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ako ti Allah, swt, otvori vrata dove, znaj da ti je otvorio vrata primanje dove. Najbliži je rob Allahu kada je na sedždi, zato mnogo dovite na sedždi. Allah, svt, se stidi svoga roba kada čovjek podigne ruke ka Njemu (u dovi) da mu ih vrati prazne, a On je Plemeniti. Pa kada je naredio da dovimo, nije nam naredio osim zato što On želi da se odazove svojim robovima. Te zbog toga rob zna da ako podigne ruke, Allah, svt, mu je otvorio vrata najvećeg ibadeta. Te zbog toga, kada je Allah, svt, naredio dovu i rekao: ”Oni koji iz oholosti neće da Mi se klanjaju (ibadete)…”, pa je dovu učinio naredbom, a zatim je učinio ne upućivanje dove oholjenje nad pokornošću.

Od najvećih pokazivača poniznosti koje Allah voli od svog roba jeste da ga vidi slomljenog, kajući se, uplašenog, nadajući se, da se prisjeća prošlih grijeha, da pokazuje pokajanje i da je svjestan veličine Allahove milosti, uplakanih očiju, jer zbog toga se u hadisu kaže: ”Sedmoricu će Allah staviti u hlad na Sudnjem danu:….čovjek koji se sjeti Allaha u samoći pa mu oči zasuzaju.”

Zašto se sjetio Allaha, svt, u samoći? Zato sto je u njegovom srcu bilo stida. Sjetio se koliko je propustio, kolika je Allahova milost, koliko mu je Allah, svt, prekrio grijeha, i da mu je On naredio dovu, zatim kad je podigao ruke, oči su mu zasuzile. Potvrda da se kaje i da je griješan. Te zbog toga ako insan bude uskraćen da upućuje dovu, zbog toga što šejtan postavlja prepreke ispred nekih ljudi, jer on (šejtan) ne želi da čovjek dovi, pa mu donosi vesvese: ”Zaboravi neće ti se oprostiti, neće ti se dova primiti jer griješio si i griješio.” A Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: ”Ako vi ne biste griješili i molili za oprost, Allah bi vas zamijenio (uništio) i stvorio bi narod koji bi griješio pa molio za oprost.” Zbog toga ne odustajte od dove, jer ko ustraje u dovi velikim dobrom je obdaren.

YT kanal: Tarik Spahović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta