Zdravlje

Banane za doručak? / Osam stvari koje se dešavaju sa vašim tijelom ako svaki dan jedete jaja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovo se dešava sa vašim tijelom ako jedete banane za doručak

Ako ste od onih koji ujutro uzmu jednu ili dvije banane za doručak i mislite da je ovo korisno za tijelo, onda se varate jer nije zdravo jesti samo banane za doručak zbog toga što banane utječu na naše tijelo, posebno ujutro. Naime, banane sadrže veliku količinu šećera, što utječe na naglo povećanje inzulina u tijelu. U prvim trenucima kada čovjek pojede bananu ujutro, osjeti početnu energiju, ali naknadno dolazi do velikog pada inzulina u krvi i čovjek osjeti tromost i umor.

Ekspert Daryl Gioffre tvrdi da banane nisu dobre ni za probavu, tako da nije preporučljivo započeti dan samo sa bananama, jer banane imaju isti efekat kao vino ili pivo – fermentiraju u želucu, što otežava probavu, a to nikako nije dobro ako želite dobar početak za taj dan. Međutim, banane su dobar izbor ako uz njih pojedete još nešto za doručak. Ali za doručak pojesti samo bananu ili dvije, loša je ideja. (Britanski Metro)
_____________________

Osam stvari koje se dešavaju sa vašim tijelom ako svaki dan jedete jaja

Volite li jaja? Ako volite, onda je to dobro za vaše zdravlje.

1. Jaja su dobra za oči zbog toga što sadrže antioksidante koji čuvaju oči i smanjuju rizik od katarakte – oboljenja očiju.
2. Daju osjećaj sitosti. Ako čovjek počne dan doručkom u kojem ima jedno ili više jaja, u tom danu će manje osjećati glad jer jaja daju izuzetan osjećaj sitosti.
3. Vaša kosa i nokti bit će zdraviji. Jaja sadrže aminokiseline i minerale koji vašu kosu i nokte čine ljepšim i zdravijim.
4. Smanjuje se rizik od osteoporoze (slabosti kostiju). Jaja sadrže vitamin D koji je važan za kosti.
5. Imat ćete više snage i energije. Jaja i kruh od cjelovitog pšeničnog zrna ili jaja uz neko voće perfektan su doručak za osobe koje imaju naporan dan ispred sebe.
6. U svoj organizam unijet ćete dosta proteina koji su važni za naše tijelo i mišiće, a jaja su puna proteina.
7. Vaš mozak će se razvijati. Jaja sadrže kolin – hranjivu tvar koja doprinosi razvoju mozga kod novorođenih beba.
8. Unijet ćete mnoštvo hranjivih tvari u svoje tijelo. Jaja su bogata hranjivim tvarima, sadrže vitamine A, D i E, zatim željezo i kalcij. Sve ove tvari važne su za vaše tijelo. (Dagens.dk)

Preveo i prilagodio: Islamski portal N-um.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: