Brak i islamska porodica

Brak kao jedan od najvažnijih životnih koraka

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedan od najvažnijih koraka u životu jeste brak i to ne samo kao vid jake i posebne veze između supružnika, već i kao jedno od posebnih djela sa kojima je Uzvišeni Gospodar zadovoljan. ”I jedan od dokaza Njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju.” (Ar-Rum, 21)

Brak je farz onome ko se plaši da će doći u situaciju u kojoj će njegova/njena čast biti narušena. Brak je sunnet onome ko je spolno zreo, ima mogućnost plaćanja mehra i spreman je preuzeti odgovornost za svoju suprugu, i također brak je sunnet ženi koja je u mogućnosti da ispunjava bračne uvjete i da preuzme odgovornosti koje je kao supruga dužna izvršavati. Brak je mekruh onome ko se strahuje da neće biti pravedan prema svom supružniku. Prije stupanja u brak jako je bitno da poznajemo svoja prava, ali i obaveze. Često nailazimo na tekstove koji naglašavaju sve ono što jedna supruga treba biti u braku, pri čemu se često zanemaruje uloga supruga, međutim trebamo biti svjesni da je brak zajednica muža i žene te da svako od njih ima svoje obaveze, kao i prava.

Jedna od najvažnijih obaveza supruga jeste da materijalno izdržava svoju suprugu, odnosno da joj obezbijedi hranu, odjeću i sve druge stvari potrebne za vođenje ”normalnog” života. Dobar suprug zapravo igra mnogo uloga u životu svoje supruge. Ona je ta koja je napustila svoju majku, oca, braću i sestre i sada očekuje da će u svom suprugu pronaći očevu blagost, majčinu suosjećajnost, bratovu popustljivost i sl. Iako se lista možda čini kratka, suprug je u islamu dužan da ispuni sljedeće obaveze prema svojoj supruzi, a koje će ga na poseban način približiti Allahu dž.š.:

  1. Isplatiti cjelokupan mehr (vjenčani dar);
  2. Obezbijediti joj odjeću, hranu i sklonište;
  3. Pružiti joj toplo i ugodno druženje i intimu, naravno na način na koji je Allah dž.š. zadovoljan;
  4. Seksualno zadovoljstvo;
  5. Učenje i pomaganje supruzi u stjecanju korisnog znanja;

Supruga sljedeće obaveze prema svom suprugu treba ispunjavati s ljubavlju i zadovoljstvom kako bi prije svega zaslužila Allahovo dž.š. zadovoljstvo:

  1. Odgajanje djece u duhu islama – ovo zahtijeva brigu, znanje, strpljenje i mudrost;
  2. Seksualno zadovoljavanje supruga ;
  3. Poštivanje supruga u njegovim zahtijevima i postupanje prema njemu s ljubavlju;
  4. Zaštita sebe, kuće, vlasništva i djece u toku muževog odsustva;

Supruga, prije svega muslimanka, se treba truditi da poštuje prava i obaveze koje ima prema svom suprugu, u njegovom prisustvu i odsustvu. Ona treba da se trudi da ga usreći u svakom aspektu pri čemu također treba težiti da tim postupkom postigne posebnu nagradu od Allaha dž.š.

Važno je da budemo sretni i zadovoljni sa supružnikom zbog onoga što on jeste, a ne zbog onoga što se nadamo da će postati. Nakon stupanja u brak prirodno je da se mnoge stvari mijenaju, ali mijenjanje naše ličnosti i karaktera je jako teško, često i nemoguće. Dakle, ako je neko lijen prije braka, vrlo vjerovatno da će takav biti i nakon stupanja u brak. Sigurno je da se svaka negativna navika može promijeniti ukoliko to zaista želimo, međutim to zahtijeva mnogo truda i ulaganja. Također, brak koji se zasniva na pretjeranoj zavisnosti ne može bit zdrav.

Trebamo uzeti u obzir da je naš bračni drug jedna zasebna ličnost koja ima i svoje lične potrebe. Možda mnogima zvuči suludo, ali jako je važno poštovati i vrijeme koje suprug/supruga želi odvojiti za sebe, naravno ukoliko se radi o stvarima koje su u skladu sa islamom. S toga, ukoliko vaša supruga npr. želi da 1h dnevno provede čitajući njenu omiljenu knjigu ili vaš suprug želi 1h dnevno provoditi baveći se nekom sportskom aktivnosti, poštujte to, jer je to ono što vodi ka izgradnji zdravog bračnog odnosa. Jedna od velikih zabluda jeste da rađanjem djece prestaju svi bračni problemi. Djeca jesu najljepši plod braka, međutim nerealno je očekivati da će svi naši problemi nestati ukoliko se rodi dijete.

Sasvim je jasno, mušakrci i žene se u mnogo čemu razlikuju, međutim Gospodar nas je stvorio da upotpunimo jedni druge i bez obzira na sve razlika, ukoliko se zaista potrudimo možemo izgraditi brak sa kojim je zadovoljan i Gospodar, ali i mi. Jako je važno poznavati način na koji suprotan spol razmišlja, šta je to čemu pridaju posebnu važnost i na samom kraju šta je moguće učiniti kako bismo svog supruga/suprugu učinili istinski sretnim.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta