Humanitarni kutak

Četiri nova slučaja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

OVA AKCIJA JE ZAVRSENA – NE SAKUPLJA SE VISE POMOC ZA OVE OSOBE

Draga braco i cjenjene sestre, zahvaljujemo vam se na dosadasnjem ucestvovanju u akcijama za sakupljanje novcane pomoci muslimanima balkana ( u dosadasnjim akcijama sakupljeno je preko 70 hiljada svedskih kruna – preko 6 hiljada eura, sto je, hvala Uzvisenom Allahu, impozantna brojka), s toga nastavljamo i dalje sa ovim hajrom, a pred nama su cetiri nova slucaja, kojima je potrebna nasa pomoc:

1. Samohrana majka sa cetvero djece

Samohrana majka Samira Spahić iz Zenice odgaja svoje četvero djece od 106 maraka socijalne pomoći. Bolesna je i ne može raditi. Drugih primanja niti bilo kakve pomoći s druge strane nema. Djeca moraju jesti, a kako kaže, na silu se ne može umrijeti.
– Srce mi puca kad moram gladnu djecu poslati u školu, ili kad moraju gladni leći. Vjerujte mi da često dan provedemo na hljebu i luku .

U napušteni devastirani stan u kojem trenutno borave, u zeničkom naselju Odmut, ušli su nakon što su ih istjerali iz sličnog napuštenog stana. Drugog nisu imali. Stan je, prije nego su uselili, bio okupljalište narkomana i beskućnika. – Nemamo ni struje ni vode. Od komšija pozajmljujem vodu da se djeca makar nekad okupaju. Najveću zimu smo proveli bez grijanja. Ponekad nađem nekih drva i naložim da se djeca makar malo ogriju – priča uplakana majka.

Od 106 maraka socijalne pomoći koju prima, jedva može djeci svaki dan kupiti …. Prije je čistila haustore kada bi je neko zvao i uspjevala je zaraditi poneku marku, ali otkako je oboljela ne može više ni na nogama stojati, a kamoli raditi. -Stan nam je na 14 spratu, i ponekad kad izađem na balkon padaju mi na pamet svakakve misli, da se riješim svega. Šejtan nagovara na zlo, ali opet se uspijem sabrati, naći nekog sabura – kaže Samira.

– Jednom su mi u Općini dali 200 maraka pomoći. Od tada nisam dobila ni marke. Posljednji put kada sam im se obraćala, rekli su mi “daj djecu u dom, tamo će im biti bolje”, ali ja ne dam djecu da ih tuđin odgaja. Borila sam se sve ove godine i uz Božju i pomoć dobrih ljudi podići ću ih na noge – kaže majka Samira.

Kod uplata za ovu porodicu obavezno navesti: “Majka sa cetvero djece”

UPUTSTVO ZA UPLATE CE TE NACI PRI DNU OVOG TEKSTA
*****************************************

2. Mali Rijad

Bracni par, Enes Ikanović i Šabić Elzina, imaju sina Rijada, koji je star 3 mjeseca. Od rodjenja mu je nepce produbljeno i kada jede, hrana mu izlazi na nos te sprecava disanje, a postoji i opasnost i za sposobnost govora, operacija i lijecenje se ce vrstiti u vise navrata a samo prvi operativni zahvat kosta 1.600KM, a bice ih najmanje tri. Pored ovog oboljenja, spušten mu je i desni očni kapak (palatošiza) što ce se, vjerovatno, takodjer rjesavati.
Na samom dnu ovog teksta se nalaze dva linka sa dvije slike od malog Rijada.

Kod uplata za ovog djecaka obavezno navesti: “Za malog Rijada”
**************************************

3. Zijada iz Zenice

Zijada Dz. , rodjena 1955, je prosle godine u augustu mjesecu imala operaciju desne dojke, jer je ustanovljeno da je imala tumor dojke. Zijada se moze uspjesno dalje lijeciti uz adekvatnu terapiju i lijekove koji su veoma skupi.
Izmedju ostalog, njen sin nam je napisao:
Nije potrebno spominjati kolika je težina nakon teškoga poroda prvoga djeta rođenoga putem vakuma,i borbe s njime u raznim bolnicama,nositi se u poznim godinama i sa tumorom. Molim sve one koji imaju mogućnost i razumijevanje da se odazovu ovom apelu i u skladu sa svojim materijalnim mogućnostima,pomognu kako bi se obezbjedili lijekovi koji mogu u najmanju ruku zaustaviti dalje širenje tumora po tijelu. Oni se mogu nabaviti u ljekarnama ali su veoma skupi.
Neka vas Uzvišeni Allah nagradi i na dunjaluku i na ahiretu, amin!

Kod uplata za ovu zenu obavezno navesti: “za Zijadu”
**************************************

4. Mladic sa tumorom

Zamoljeni smo od strane kolektiva Osnovne škole “Muhsin Rizvić” da objavimo apel za pomoć 23 godišnjem mladiću Feđi Hadžiosmanoviću kojem je prije tri godine operiran tumor na mozgu u Kliničkom centru Koševo. Feđa je sin Huse i Nazife Hadžiosmanović koji su inače izbjeglice iz Jajca a žive u Fojnici. Nazifa je nastavnica u OŠ „Muhsin Rizvić” u Fojnici.

Feđi se tumor na mozgu ponovo aktivirao oko nove godine, te ga ljekari upućuju na dva tretmana liječenja bez operacije na Neurokirurgiji u Zagrebu. Jedan tretman košta sedam hiljada eura, a neophodna su dva tretmana u periodu od šest mjeseci. Kolektiv škole je poveo akciju pomoći Feđi u školama i na nivou općine Fojnica. Porodica Hadžiosmanović očekuje svaki dan poziv za Zagreb i liječenje njihovog sina, a nisu u mogućnosti platiti troškove liječenja. Nada je u dobrim ljudima dobre volje koji žele i mogu pomoći da se spasi jedan mladi život.

Kod uplata za ovog mladica obavezno navesti: “Za Feđu”
****************************************

Uplate za ove slucajeve (uz obavezno navodjenje za koga se salje) izvrsiti na sljedece brojeve:

Norrköpings unga muslimer

Iz Svedske: 403589-5 (Nordea Banka, plus giro)

Za inostranstvo: NDEASESS IBAN: SE05 9500 0099 6018 0403 5895

Ko smatra uplacivanje preko banke kompliciranim ili skupim, svoju donaciju moze poslati u pismu (u mjesecu martu smo najvise donacija dobili bas ovim putem, tj. putem pisama) na adresu:

Enver Fific
Hjalmar Petrisväg 7c
352 47 Växjö
Sweden

Isto tako postoji mogucnost uplata preko Western Union – banke, a novac koji se posalje na ovaj nacin slati na adresu brata Envera Fifica. Kada se novac uplati na ovaj nacin onda nam se morate javiti na e-mail: info@n-um.com i navesti vase ime, lozinku (odnosno broj koji ste dobili) i iznos sume koji ste poslali da bi mi tu donaciju mogli podici.

OVA AKCIJA CE TRAJATI DO 23 APRILA, INSHAALLAH.
*************************************

Za sve, koji se odazovu na ove akcije, molimo Gospodara svih svjetova da im to nadoknadi i mnogostruko uveca na dunjaluku, a da ih nagradi najljepsom nagradom na Sudnjem danu, amin!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta