Odgovori o sihru

Četiri pitanja i odgovora o džinsko-šejtanskom svijetu i uroku

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Opasnost puštanja da djeca izlaze vani pred akšam

PITANJE: Selam alejkum! Imam tetku koja pred akšam pušta djecu da se igraju vani sa drugom djecom, uglavnom fudbala. Pokušao sam joj da skrenem pažnju kako djeca mogu naograisati, ali bez uspjeha, pa ako možete vi da to malo bolje objasnite.

ODGOVOR: Alejkumus-selam! Bilo kakve dječije aktivnosti tokom zalaska sunca, a posebno nakon zalaska, znači kad nastupa noć (akšam), mogu da budu opasne po djecu. Naš narod kaže da se može naograisati, i u pravu je, odnosno može veoma lahko da dođe do džinskog napada, može da dođe do osvete, jer djeca, recimo, nečim mogu da pogode nekog od članova džinske porodice (kamenom, drvetom i sl.), i može da dođe do opsjedanja. Sjećam se slučaja koji mi je ispričala moja nana, kako je jedna djevojka u akšam izašla zdrava, a vratila se luda, pa su džini, nakon učenja Kur’ana, kazali da je naišla na njihovu sofru.

Nije džaba Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, savjetovao roditelje da pred akšam uvode djecu u kuće, jer se tada džini šire zemljom, njima mrak odgovora, a i djelovanje sihra u noći je jače. Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Kada nastupi noć, čuvajte svoju djecu (skupite ih u kuće), zaista se šejtani tada rašire (po Zemlji), a kada nastupi jacija, možete ih pustiti. Zatvarajte vrata i spomenite Allahovo ime, utrnite lampu i spomenite Allahovo ime, pokrijte piće i spomenite Allahovo ime te pokrijte svoje posude (sa hranom) i spomenite Allahovo ime, pa makar da preko njih stavite nešto (štap i sl.).” (Buhari)
________________

PITANJE: Selam alejkum! Zašto ljude pogađa urok, mislim koji su najčešći razlozi?

ODGOVOR: Alejkumus-selam! Ima više razloga, ali ja ću te razloge da skratim na tri. Prvi je udaljenost od Allaha i činjenje raznih vrsta grijeha, drugi je neposvećenost ibadetu, slabo činjenje ibadeta ili potpuno izostavljanje ibadeta, posebno namaza, tako da osoba postaje lagan plijen šejtanima i ljudima u šejtanskom obliku, i treći razlog je izostavljanje učenja raznih vrsta zikrova, posebno jutarnjeg i večernjeg zikra, čije izostavljanje dovodi do toga da je osoba nezaštićena od svakog zla.
______________________________________

PITANJE: Lijep pozdrav! Hrišćanin sam i, molim vas, čuo sam da urok može ubiti, pa me zanima da li je ovo istina?

ODGOVOR: Lijep pozdrav i vama! Da, mi muslimani vjerujemo da djelovanje uroka, uz Allahovu dozvolu, može da izazove smrt. Urok može da ima, uz Allahovu dozvolu, veoma jako dejstvo, možda je nekima to teško povjerovati, ali je istina. Šejh Ibn Baz, rhm., spomenuo je slučaj čovjeka koji je svojim pogledom srušio kuću u Rijadu. Urok može da ubije, prouzrokuje nepokretnost, da oslijepi, izazove nesreću i druge nesreće. Urok može da potraje, da čovjek bude pogođen čitav život, da se ne izliječi. Biva onako kako Allah odredi, ali djelovanje uroka može da bude veoma jako.
__________________________________________

PITANJE: Selam alejkum! Na koji način djeca najčešće bivaju pogođena urokom?

ODGOVOR: Alejkumus-selam! Da, djeca su, nažalost, veoma česta meta urokljivih očiju i to iz više razloga:

1) Nepoznavanje opasnosti od uroka i nepoznavanje zaštite od istog,

2) Izlazak djece pred razne goste bez zaštite,

3) Ostavljanje djece na ulici da se igraju bez zaštite,

4) Odlazak djece u školu bez zaštite,

5) Roditelji koji ne znaju da blagoslove svoje dijete kad nešto dobro uradi ili su lijepi i sl.

6) Razni javni nastupi djece bez zaštite.

Kad kažem bez zaštite, onda mislim da se djeci ne uči jutarnji i večernji zikr. Zato, u svakoj navedenoj situaciji, potrudite se da su vam djeca pod zaštitom jutarnjeg i večernjeg zikra, uz Allahovu pomoć. Allah najbolje zna!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta