Fikh

Da li je ispravan namaz muškarcima kada ne prouče ezan i(li) ikamet

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Da li je muškarcu ispravan namaz ako prije namaza ne prouči ezan i ikamet?

Odgovor: Ezan je jedno od velikih obilježja islama, kojim se označava nastupanje namaskog vremena, a ikametom se označava početak farz-namaza. Proučiti ezan i ikamet obaveza je muslimanima kao zajednici (farz kifaje) prema odabranom mišljenju učenjaka. Na to ukazuju riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: „Kada nastupi vrijeme namaza, neka jedan od vas prouči ezan i neka vam najstariji među vama bude imam“ (Buhari i Muslim). Imperativ u govoru Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ukazuje na obavezu.

Prema drugom mišljenju, proučiti ezan je pritvrđeni sunnet. Argument ovog stava je hadis u kojem se opisuje kako je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poučavao namazu čovjeka koji nije ispravno obavljao namaz. Govorio mu je da učini tako i tako, a nije spomenuo ezan, iako je spomenuo abdest, okretanje prema kibli i namaske ruknove (Buhari). Pobornici oba stava jednoglasni su u mišljenju da, ako bi skupina ljudi klanjala namaz bez ezana i ikameta, namaz bi im bio ispravan, ali su grješni zbog suprotstavljanja sunnetu i zapostavljanja Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, naredbe. (El-Mevsuatul-fikhijjetul-kuvejtijja)

Ezan i ikamet satkani su od zikra, slavljenja i veličanja Svevišnjeg Allaha, tako da je pohvalno i onome ko klanja pojedinačno, svejedno bilo to na putovanju ili u mjestu u kojem je već proučen ezan, da ih prouči. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, govorio je: „Uzvišeni Allah divi se pastiru koji kod ovaca na kakvom uzvišenju prouči ezan za namaz i klanja, i kaže: ‘Pogledajte ovog Mog roba, prouči ezan za namaz i klanja isključivo iz bojazni od Mene. Oprostit ću mu grijehe i uvest ću ga u Džennet.’” (Ahmed i Ebu Davud. Hadis je sahih po ocjeni Albanija.) Allah najbolje zna!

Dr. Hakija Kanurićwww.el-asr.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta