Odgovori

Da li je ženi muslimanki dozvoljeno izlaziti iz kuće u širokim pantolama i tunici?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE:
Selam alejkum, molim Vas ako možete da mi odgovorite da li je ženi muslimanki dozvoljeno nositi široke pantole (dugu majicu do koljena sa pantolama) , znači odjeću koja ima razrez između nogu? Da li to striktno mora biti haljina ili suknja? Zanima me koje je mišljenje zastupljeno i ispravno, i da li je hidžab koji se sastoji od pantola i tunike ispravan?

ODGOVOR:
Ve alejkumusselam
Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:
Nije dozvoljeno muslimankama koje se smatraju pokrivenim islamskim pokrivanjem da nose tunike sa hlačama i sl. kao što je navedeno u pitanju. Od uvjeta za ispravnost islamskog hidžaba je da ne opisuje organe koje pokriva, dakle ne samo da ne bude providan i utegnut. Obaveza je nositi odjeću koja nema razrez između nogu (nema smetnje da to bude ispod haljine ili suknje), koja je neprovidna, koja nije upadljivih boja, i koja pokriva do ispod članaka.To je što se tiče donjeg dijela odjeće a ne mora biti jednodjelni džilbab (haljina) iako je najbolja i najčestitija kombinacija džilbab i preko njega ono što mnogi danas nazivaju himarom.
Također je zabranjeno nositi strukirane haljine ako će se taj suženi dio vidjeti a nema smetnje ako je prekriven himarom ili širokom mahramom.
Preporučujem da se dodatno informišete kroz tekstove koji govore o uvjetima hidžaba.
Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta