Namaz

Da li se mogu klanjati samo farzovi namaza?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Selam alejkum. Da li je haram klanjati samo farzove? Pošto klanjam na radnom mjestu u vrijeme posla, a ne daju mi da se zadržavam puno vremena, zato samo farz klanjam. Ovako klanjam samo ikindiju i akšam, a sabah, podne i jaciju klanjam kod kuće i farz i sunet.

ODGOVOR: Alejkumusselam.Ono što je Uzvišeni Allah zadužio jednog muslimana po pitanju klanjanja namaza i ono zašto će biti pitan na Sudnjem danu, to su samo pet farz namaza, tj. dva rekata sabaha, četiri podne namaza, četiri ikindije, tri akšama i četiri jacije. Potvrđeni i nepotvrđeni suneti, vitr-namaz i drugi nafila-namazi (duha-namaz, kijamu-lejl i slično) nisu obavezni namazi zbog čijeg izostavljanja musliman ima grijeh. Po idžmau učenjaka klanjanje sunneta uz pet farz namaza nije vadžib, dozvoljeno ih je izostaviti i u tom izostavljanju nema nikakvog grijeha. Onaj ko ne bi klanjao nikako sunnete, tim djelom bi radio ono što je suprotno Sunnetu Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, međutim, u tome ne bi imao grijeha niti bi bio kažnjen zbog toga.

Od dokaza kojih ima mnogo a koji ukazuju da je musliman obavezan klanjati samo pet farz namaza (mimo džume koja se klanja umjesto podne-namaza i mimo bajram-namaza oko čije obaveznosti postoji veliko razilaženje) je hadis kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima a u kojem je došlo da je beduin pitao Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je čuo da mu je Allah propisao pet farz namaza u toku dana i noći, pa mu je on to potvrdio.

A onda ga je beduin priupitao: Jesam li ja obavezan klanjati nešto mimo ovih pet farz namaz, a on mu je odgovorio:Ne, osim da dobrovoljno klanjaš“. Ovaj događaj sa beduinom se desio kada su dolazile delegacije iz raznih plemena na godinu ili dvije prije smrti Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, što znači da je to zadnji propis po pitanju farz i sunnet namaza.

Prema tome, nema smetnje da ne klanjaš sunnete dok si na poslu zbog spomenutog razloga, pa čak da ih ne klanjaš ni kada si i kod kuće nemaš grijeha. S tim da musliman treba nastojati da uz farz namaze klanja potvrđene sunnete i da ustrajava u tome, jer je to bila praksa Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. A ako si u mogućnosti da naklanjavaš propuštene sunnete, to je mustehab jer je prenešeno od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je naklanjavao potvrđene sunnete. Ve billahi tevfik.

Dr. Zijad Ljakić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta