Odgovori o sihru

Da li sihr sprečava začeće?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Selam alejkum! Već četiri godine smo u braku i pokušavamo dobiti dijete. Oboje smo posjetili doktora nekoliko puta i rečeno nam da je sve uredu, pa nas interesuje da li je moguće da sihr sprečava začeće i da li vi mislite da bismo trebali posjetiti nekoga ko liječi Kur’anom od sihra, i da li je to dozvoljeno u ovom slučaju? Da vas Allah nagradi za vaša dobra djela na ovom i budućem svijetu. Selam i hvala unaprijed!

Odgovor: Ve alejkumus-selam! Moguće je da sihr sprečava začeće. Ako se već odlučite posjetiti nekoga ko liječi Kur’anom, onda se obratite stručnoj osobi. Ukoliko savremena medicina ne nalazi adekvatan uzrok, onda je to dozvoljeno učiniti.

Bitna napomena ogleda se u sljedećem:

– Uzvišeni Allah je Onaj koji daje porod kome želi, a kome ne želi, ostavi ga bez poroda. Nemojte nikada zaboraviti da je Allah Onaj kojem je dovoljno da kaže “budi” i ono biva.

– Ako se kod čovjeka nagomilaju grijesi, i tajni i javni, oni mogu biti uzrokom da Allah uskrati Svoje blagodati.

– U nekim slučajevima Allah ocijeni da određena bračna zajednica ne bi u datom momentu bila dovoljno spremna da ima porod, pa im onda to odgodi dok se njihovo stanje ne popravi, kako ne bi nanosili i sebi i djetetu nepravdu i nepotrebni zulum. A Allah najbolje zna!

Jasmin Đanan, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta