Brak i islamska porodica

Da li te Allah voli – pogledaj u svoj brak

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovo ne znači automatski da je uvijek muž krivac u braku, itekako i supruge to mogu biti, ali se s ovim tekstom misli da ako muž ustrajava u nekim grijesima da ga to udaljava od Uzvišenog i da će posljedice tih grijeha osjetiti u neposlušnosti svoje familije prema sebi

Jedan od znakova da te Allah voli jeste to da te tvoja supruga voli. Da li to ima smisla? Znat ćete ovo, ako ste oženjeni. Onog trenutka kad “nisi dobar” sa Allahom, nešto ne ide kako treba između tebe i supruge. 100% je to tako, to je neizbježno. Onog trenutka kad zabrljaš prema Allahu, Allah, subhanehu ve te’ala, učini da se ti i tvoja supruga “zakačite”. Zašto je to tako?

Zato što  Allah u Kur’anu kaže, da je stvorio muškarca i ženu od jedne duše i da je On taj koji spušta ljubav između nas. I onog trenutka kad budeš nepokoran Onome koji spušta ljubav, ta ljubav se podiže ili umanji. Jedna od lekcija koje izvlačimo iz ovoga jeste, što te više Allah voli, više će te i supruga voljeti. A neizbježno, što te Allah udalji od Njega, to ćeš imati više problema u svom domu. Zato je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Najbolji od vas (u svojoj blískosti sa Allahom) je onaj koji se najbolje ponaša prema svojoj porodici. A ja se najbolje ponašam prema svojoj porodici.”

Dakle, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je najbolji od sveg ummeta, samim tim, on je najbolji u svom ophođenju sa suprugom. Što si bliži Allahu, i što si bliži Poslanikovom ophođenju prema supruzi, to znači da si bliži Allahu. Šejhu-l-islam Ibn Kajjim, kaže: “Ako želiš da znaš da li si od evlija (Allahovih prijatelja, miljenika), pogledaj da li je tvoja supruga tvoj veli (prijatelj)”. Ako želiš znati da li si Allahov prijatelj, pogledaj da li je tebi tvoja supruga prijatelj. Da li to ima smisla? Ako želiš biti Allahov prijatelj, pogledaj da li je tvoja supruga tebi prijatelj. Da nam Allah pomogne.

Preuzeto sa jednog predavanja
Obrada: YouTube kanal: Ummet media
Za N-um.com pripremio Admir Ćomić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta