Da li ste znali

Da li znaš o Hudhudu (pupavcu)?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

-Da je to ptica koja je spomenuta u casnom Kur’anu, u suri An-Naml (Mravi)

-Da je upravo Hudhud obavjestio Sulejmana, a.s., o kraljici Belkisi (koja je kasnije Sulejmanovim, a.s., sebebom postala muslimanka) i njenom nevjernickom narodu. Bio je izvrstan daija i trazio mjesta gdje se cini sirk kako bi obavjestio Sulejmana, a.s., i pozvali taj narod na Pravi put. Tako je Hudhud pomagao poslaniku Sulejmanu, a.s., kome je Allah dao veliku blagodat mogucnosti razgovaranja sa zivotinjama, upravljanja vjetrovima i dzinima…

-Da Hudhud, Allahovom voljom, vidi sa velike visine nebesa mjesto gdje se nalazi voda, a nakon sto je pronadje slijece na to mjesto te svojim kljunim udara u tlo da oznaci vodu.

-Da je Hudhud veoma lijepa ptica koja ima izuzetno lijep glas

-Da Hudhud posjeduje mnoge osobine koje su suprotne drugim pticama kao sto su:
druge ptice vole da lete a Hudhud uglavnom hoda i trci dok veoma rijetko leti.

-druge ptice ulazu veliki trud da izgrade sto ljepsa gnijezda dok Hudhud nimalo paznje ne pridaje tome, i ako gradi tada to radi veoma skromno, ne birajuci gradju i ne pridajuci paznju ljepote izgleda njegovog doma

-druge ptice vole da se druze u jatima dok je Hudhud uglavnom sam, i veoma rijetko se druzi, osim sa svojom zenkom, kojoj takodje ne pridaje neku veliku paznju

-Dok druge ptice bjeze od smrti i opasnosti, Hudhud kada se sretna sa grabezljivcom uopste ne bjezi vec legne i sam se preda, kao da prizeljkuje smrt, a to ga uglavnom odrzava u zivotu i bude najbolja odbrana, jer se desi da grabezljivac odleti i nastavi sa lovom na drugom mjestu – samo Allah zna zasto je to tako.

Ajeti iz Kur’ana koji spominju ovu pticu:

“I on (Sulejman) izvrsi smotru ptica, pa rece: “Zasto ne vidim pupavca, da nije odsutan?” Ako mi ne donese valjano opravdanje, teskom cu ga kaznom kazniti ili cu ga zaklati!” I ne potraja dugo, a on dodze, pa rece: “Doznao sam ono sto ti ne znas, iz Sabe ti donosim pouzdanu vijest.” Vidio sam da jedna zena njima vlada i da joj je svega i svacega dato, a ima i prijesto velicanstveni.

Postovanja vrijedan vladar je bila Belkisa. Vidio sam da se i ona i narod njezin Suncu klanjaju, a ne Allahu – sejtan im je prikazao lijepim postupke njihove i od pravoga puta ih odvratio, te oni ne umiju naci pravi put; pa da se klanjaju Allahu, koji izvodi ono sto je skriveno na nebesima i u Zemlji i koji zna ono sto krijete i ono sto na javu iznosite.

Allah je, nema boga osim Njega, Gospodar velicanstvenog Arsa!

Vidjecemo” – rece Sulejman – “da li govoris istinu ili ne.” Odnesi ovo moje pismo pa im ga baci, a onda se od njih malo izmakni i pogledaj sta ce jedni drugima reci!” (An-Naml, 20-28)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta