Poučne priče i tekstovi

Dobročinstvo se vraća dobrim

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedan moj poznanik mi je ispričao nevjerovatan događaj. Iako on tome nije pridavao pažnju, meni je zapalo za uho. On je imao majku koja je bolovala od teške padavice. Ta padavica je nju toliko mučila i bila toliko česta da je stalno neko morao biti uz nju i morali su joj iglom probijati jezik jer toliko natekne da se guši. Trauma do traume svakodnevna.

U njihovom selu desilo se da je neko dijete rođeno s nekim problemima. Rastali su se i to dvoje mladih, dijete ostalo, nije ga htio niko. Neće ga otac, neće ga majka, cijela porodica neće da čuje za njega. Tadašnje socijalno se uključilo, ne može ni u dom jer je premalo. Tražili su skrbnika. Kaže ova žena što je bolovala od padavice: “Djeco, šta vi mislite da mi to dijete uzmemo i da ga othranimo i odgojimo?” Djeca su pristala. Čovjek se kune, vallahi, od toga dana nikada više nije imala napad padavice! Žena živa i dan danas.
__________

Dobročinstvo prema ljudima i svim stvorenjima ima nevjerovatan uticaj na čovjeka. Zato ulema kaže, ako neko ima bolest koju teško liječi, neka izvaga koliko bi dao za tu bolest i neka udijeli tajne sadake za to. Neka pomogne nekom ko je u teškom stanju, u dugovima je, ima neki problem, nek mu pomogne tajno, to će mu biti lijek, ako Bog da. Allah je taj koji liječi, a to su sebebi. Čovjek će biti sretan onoliko koliko su sretni ljudi oko njega. I ne treba da bude škrt, u najmanju ruku lijepa riječ, i to je sadaka ako čovjek nema. Još jedan temelj u odnosu prema ljudima jeste da budemo prijatni i pristupačni prema svima, bez obzira na njihovu vjeru, naciju, čak i ako su veliki griješnici, osnova je lijep pristup i odnos.

Nemojte da vas zbuni što ima hadisa koji govore o tome da treba izbjegavati griješnike. To je propisano u stanjima kada je to korisno i kad to pomaže. Ali ako će tvoj ružan odnos nekom ko je već skrenuo s puta gurnuti ga još dalje, nemoj to raditi, to je greška, to nije sunet. Osnova je da čovjek ima lijep pristup sa svima. Mudrost je da ponekad “zategneš” s nekim kod kog će to pomoći. Samo kada pomaže! Ako ne znaš hoće li pomoći, ti postupaj lijepo. Bolje ti je da pogriješiš u lijepom ponašanju, nego u ružnom. Zato ashabi kažu da nikada nisu sreli Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a da se nije nasmijao. Allaha molim da nas učini od onih koji će biti ključ za dobro, a da nas sačuva toga da budemo ključ zla. Molim Ga da nam otvori puteve dobra i da nas nikada ne udalji od Sebe nakon što nam je uputu dao.

Mr Elvedin Huseinbašić
Sa predavanja “Kako biti sretan”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta