Ramazan

Duhovna strana ramazana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ramazan je poseban mjesec u islamskom kalendaru koji je ispunjen mnogim blagodatima. Mjesec posta, molitve, sabura, davanja i oprosta. Ovo je mjesec u kojem muslimani diljem svijeta postaju bliži Allahu i u kojem se odvija obnova naših duša. Ako želimo iskoristiti sve blagodati koje nam Ramazan donosi, važno je da se duhovno pripremimo. Evo nekoliko savjeta koji će nam pomoći u tome:

1.Usredotočite se na Allaha. Prvo i najvažnije je da se usredotočimo na Allaha i da svjesno prihvatimo da je On jedini Bog i da je On taj koji daje život i smrt. Duboko razmislite o značenju La ilaha illallah (Nema drugog boga osim Allaha) i o tome što to znači za naš život.

2.Čitajmo Kur’an. Ramazan je mjesec u kojem se posebno posvećujemo čitanju Kur’ana. Pokušajmo pročitati cijeli Kur’an najmanje jednom tijekom ovog mjeseca. Ako imamo poteškoća s čitanjem Kur’ana na arapskom jeziku, možemo čitati prijevod na našem materinjem jeziku.

3.Neka naše molitve budu iskrene, iz srca. Ramazan je vrijeme kada provodimo više vremena u molitvi, upućivanju dove. Ali važno je da naše molitve budu iskrene i da nam srce bude potpuno usmjereno prema Allahu. Molitva je naša veza s Uzvišenim Allahom

4.Budimo zahvalni. Ramazan je vrijeme kada razmišljamo o blagodatima koje imamo i kada se zahvaljujemo još više Allahu na svemu što nam je dao. Pokušajmo biti svjesni svih blagoslova u našem životu i budimo zahvalni na njima.

5.Pokažimo ljubav prema drugima. Uz sve spomenuto, Ramazam je također vrijeme kada bismo posebno trebali pokazivati ljubav i brigu prema drugima. Pokušajmo biti što ljubazniji i empatičniji prema drugima, a posebno prema onima koji su u potrebi.

Nadamo se da ćemo maksimalno iskoristiti sve blagodati koje ovaj, najbolji mjesec u godini donosi.

Izvor: www.abuotislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta