Džennet

Džennet

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Od Mu’aza b. Dzebela, r.a. se prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.w.s., rekao: “Stanovnici Dzenneta ce u Dzennetu uci golobradi, bez dlaka po tijelu i sa surmom podvucenim ocima u dobi od trideset i tri godine.”

U hadisu koji prenosi Ebu Hurejre stoji jos: U liku svoga oca Adema koji je bio visok sezdeset arsina.”

***

Od Ebu Hurejre r.a., se takodjer, prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.w.s. rekao: “Prva skupina koja ce uci u Dzennet bice poput Mjeseca u noci ustapa. Oni koji budu ulazili iza njih blistace poput najsjajnije zvijezde na nebu. U njemu nece ni malu ni veliku nuzdu obavljati, niti se oseknjivati niti pljuvati. Cesljevi ce im biti od zlata, a znoj ce im mirisati poput mosusa. Mengele ce im biti od alojeva drveta. Zene ce im biti djevice crnih krupnih ociju. Bice slozni svi kao jedan i imace lik njihova oca Adema, sezdeset arsina visokog od zemlje.”

***

U hadisu koji prenosi el-Bera’ b. ‘Azib stoji: “Allahovu poslaniku, s.a.w.s., jednom prilikom je bila poklonjena svilena haljina, pa su se poceli diviti kako je njezna i mekana, na sto je Allahov poslanik s.a.w.s., rekao: “Divite se ovome? Mehrama sa’d b. Mu’aza u Dzennetu je ljepsa od ovoga.” Tj. mahrama kojom ce stanovnici Dzenneta brisati ruke, ljepsa je od najluksuznije odjece koju na ovom svijetu nose vladari.

***

U Taberanijevom Mu´dzemu se spominje da je Ummu Seleme upitala: “Boziji Poslanice, objasni mi Allahove rijeci: ´Krupnooke zene.´
Rekao je: “Hurije bijelog tena, krupnih ociju. Njihova kosa im pristaje uz tijelo kao orlu krila.”

“Rekoh mu (Ummu Seleme): ´Protumaci mi Allahove rijeci: ´Slicne biseru u skoljkama skrivenom´(El-Vakia, 23), a on rece: ´Njihova cistoca je poput bisera u skoljkama koje ruke nisu dotakle.´”

Zatim ga upita: “Protumaci mi Allahove rijeci: ´U njima ce biti ljepotica naravi divnih´” (Er-Rahman, 70), a on joj odgovori: “Divnih naravi i prelijepih lica.”

“Obavijesti me o rijecima Uzvisenog Allaha: ´Kao da su one jaja pokrivena´” (Es-Saffat, 49), a on joj rece: “Njihova njeznost je poput njeznosti opne unutar jajeta ispod ljusture.”

“Obavijesti me o rijecima Uzvisenog Allaha: ´Milim muzevima njihovim, i godina istih´” (El-Vakia, 37), a on odgovori: “To su one koje su umrle na dunjaluku kao sijede i slabe starice, a koje ce Allah prozivjeti i uciniti ih mladim i nevinim, milim i dragim u istoj dobi.”

“Onda sam upitala: ´Allahov Poslanice, jesu li bolje dunjalucke zene ili dzennetske hurije?´
On odgovori: ´Dunjalucke su zene bolje od hurija onoliko koliko je bolja vanjska odjeca od unutarnje.´

“Ja sam upitala:´Allahov Poslanice, zbog cega je tako?´
On odgovori: ´Zbog njihovog namaza i posta i drugih ibadeta Uzvisenom Allahu. Allah ce im podariti svjetlo na licima, obuci ih u svilu, bit ce svijetlog tena, zelene odjece, zhutog nakita. Biserne mangale i cesljevi su im zlatni. Reci ce one: ´Mi smo vjecne i nikad necemo umrijeti, bit cemo ugodne i nikad necemo poruzniti. Mi smo stalno naseljene, nikad necemo napustiti mjesto boravka. Mi smo zadovoljne i nikad se necemo naljutiti – blago li onima kojima pripadnemo i blago onome ko bude nas.´´

“Upitala sam: ´Allahov Poslanice, ima zena koje budu dva, tri, pa i cetiri puta udavane, pa umru, udju u Dzennet, a za njima udju i njihovi muzevi, pa kojem ce muzu pripasti?´
On rece: ´O Ummi Selemo, ona ce birati i izabrati onoga koji bude najboljeg morala i reci ce:´O Gospodaru, ovaj se najbolje odnosio prema meni, pa mi ga opet podari.´ O Ummi Selemo, lijep moral je pobjednik i ovog i onog svijeta.´”

***

A za onoga koji se stajanja pred Gospodarom svojim bojao, biće dva perivoja
pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! –
puna stabala granatih
– pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! –
u kojima će biti dva izvora koja će teći
pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! –
u njima će od svakog voća po dvije vrste biti

pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!
Odmaraće se na posteljama čije će postave od kadife biti, a plodovi u oba perivoja nadohvat ruke će stajati

pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!
U njima će biti one koje preda se gledaju, one koje, prije njih, ni čovjek ni džin nije dodirnuo
pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!
biće kao rubin i biser
pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!
Zar nagrada za dobro učinjeno djelo može biti nešto drugo do dobro?!
pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!
Osim ta dva, biće još dva neznatnija perivoja
pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! –
modrozelena
pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! –
sa izvorima koji prskaju, u svakom
pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!
u njima će biti voća, i palmi – i šipaka
pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!
u njima će biti ljepotica naravi divnih
pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! –
hurija u šatorima skrivenih
pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! –
koje prije njih ni čovjek ni džin nije dodirnuo
pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!
Oni će biti naslonjeni na uzglavlja zelena, prekrivena ćilimima čarobnim i prekrasnim. (Ar-Rahman, 46-76)

***

Od Ebu Musa’a el-Es’arije se prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.w.s., rekao: Vjernik ce u Dzennetu imati sator od iskruzenog bisera, dugog sezdeset milja. U njemu ce vjernik imati zene koje ce obilaziti, a da jedna drugu nece vidjeti.”

***

Od Enesa b. Malika se prenosi da je upitan: “Sta je to Kevser?” Allahov poslanik s.a.w.s., odgovorio: “To je rijeka u Dzennetu koju je Allah meni dao. Bjelja je od mlijeka a sladja od meda. U njoj ce biti i ptica ciji su vratovi poput vratova deva.” Na to je Omer rekao: “Znaci da su kao ugojene prepelice?” pa je Allahov poslanik s.a.w.s., rekao: “Ukus im je jos ljepsi.”

***

Dobri će, zaista, u nasladama boraviti. Sa divana gledati, na licima njihovim prepoznaćeš radost sretna života, daće im se pa će piće zapečaćeno piti, čiji će pečat mošus biti – i neka se za to natječu oni koji se hoće natjecati! – pomiješano sa vodom iz Tesnima će biti, sa izvora iz kojeg će Allahu bliski piti. (El-Mutaffifun, 22-28)

Ebu Derda’, r.a., u vezi s rijecima Uzvisenog: čiji će pečat mošus biti je rekao: “To je pice bijelo poput srebra koje ce na kraju piti. Ono je toliko mirisno da, kada bi neko sa ovoga svijeta u njega zamocio ruku pa je poslije izvadio, ne bi na ovom svijetu ostalo zivo bice, a da ne bi taj miris osjetilo.”

***

A oni koji su se Allaha bojali, oni će na sigurnu mjestu biti, usred bašči i izvora, u dibu i kadifu obučeni i jedni prema drugima. Eto, tako će biti i Mi ćemo ih hurijama, krupnih očiju, ženiti. U njima će moći bezbjedno koju hoće vrstu voća tražiti; u njima, poslije one prve smrti, smrt više neće okusiti i On će ih patnje u ognju sačuvati, blagodat će to od Gospodara tvoga biti; to će, zaista, biti uspjeh veliki! (Duhan, 51-57)

***

Od Ebu Hurejre, r.a. se prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.w.s. rekao: “Prva skupina koja ce uci u Dzennet je poput Mjeseca u noci ustapa, a oni koji su odmah iza njih bice kao najsjajnija zvijezda na nebu. Svako ce od njih imati po dvije zene, hurije, cija ce se srz potkoljenica vidjeti kroz meso. U Dzennetu nece biti neozenjenih.

***

“Kada Allaha molite, molite Ga za Firdevs, jer je to sredina Dzenneta i najvisi dio Dzenneta, iznad koga je Ars Milostivog iz koga izviru Dzennetske rijeke”

Molimo Uzvisenog Allaha da nas uvede u najljepsi dio Dzenneta – Dennetul-Firdevs. Amin!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta