Odgovori

Gledanje u haram – samozadovoljavanje – otkup za te grijehe

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Selam alejkum! Imam tri pitanja:

1) Da li mi možete reci nešto o hadisu koji navodi da je Poslanik sallallahu alejhi we sellem, rekao: “...blud očiju je pogled, blud ušiju je slušanje, blud jezika je govor, blud ruku je dodir, blud nogu je koračanje, duša želi i nada se, a spolni organ to sve potvrđuje ili negira.”  Je li to znači, da kada pogledam golu ženu, npr. na internetu, da sam bludnik?
2) Šta kažete o samozadovoljavanju muškarca… jeli to dozvoljeno?
3) I ako mi možete reći šta da radim za otkup takvih grijehova?

Odgovor: We alejkumu selam,

1) Ne znači da si u pravom smislu te riječi bludnik, nego znači da imaš udio grijeha onih koji čine stvarni blud, jer sam taj pogled je otrovna strelica putem koje će strasti proraditi i nakon određenog vremena možda biti uzrokom istinskog bluda.

2) MASTURBIRANJE (istimna) – Iako je Poslanik, alejhiselam, preporučivao post neoženjenima i neudatima za razvijanje snage volje i slabljenje seksualnog nagona, masturbiranje je uobičajena (premda skrivena) praksa među mladim ljudima koji još nisu stupili u brak. Čini se da je ova praksa posebno raširena u društvima u kojima se brak odgađa za kasnije godine.

Neki muslimanski učenjaci dopuštaju to u odsustvu legitimnog partnera za zadovoljavanje nagona. Na primjer, imami Ahmed ibn Hanbel i Ibn-Hazm dozvoljavaju onima koji se boje da bi bez seksualnog pražnjenja možda počinili zinaluk ili blud, kao sto je slučaj sa onima koji nemaju finansijskih uvjeta za brak, zatvorenicima, putnicima i drugim (muškarcima i ženama) koji nemaju pristupa legitimnom partneru.

Vecina učenjaka smatra da je taj čin zabranjen, a dokaz im je ajet iz sure El Mu’minun, 5-7.: “I koji stidna mjesta čuvaju … osim od žena svojih ili onih koji su u posjedu njihovu, oni doista prijekor ne zaslužuju … a oni koji i pored toga traže, oni u zlu sasvim pretjeruju“. Jednom kada osoba stupi u brak, ne bi trebalo da postoji potreba za masturbiranjem, osim u određenim okolnostima.

Ponekad kada sredstva za kontrolu rađanja nisu dostupna muškarci se mogu naviknuti na neku vrstu masturbiranja umjesto voðenja ljubavi kako im supruge ne bi zatrudnjele. Mnogi muškarci ne razumiju da ako svjesno izaberu da orgazam doživljavaju izvan supruge, da je to, ustvari, vrsta masturbiranja. Poslanik, alejhi selam, je preporučio da se to čini samo uz dozvolu supruge jer takva praksa ostavlja suprugu izloženu iskušenju zinaluka ako je suprug ne zadovoljava. A neke žene dobijaju tako malo satisfakcije od svojih muževa da radije potajno upražnjavaju ovu žalosnu praksu nego da o svome problemu progovore s mužem u strahu da ne povrijede njihova osjećanja i riskiraju da budu odbijene.

3) Vrata pokajanja su otvorena sve do nastupa Sudnjega dana, tj.dok se Sunce ne pojavi sa zapada. Pokaj se iskrenim pokajanjem koje u sebi sadrži:

a) da odmah prestaneš sa tim grijehom
b) da se pokaješ za sve počinjene grijehe
c) da se vise ne vraćas na dotični grijeh
d) da izmiriš dugove prema drugima i da tražiš halala ako si nekome nažao učinio

Druži se sa pobožnim ljudima koji će te podsjećati kada odlučiš počiniti neki prijestup. Spoznaj osnove vjere islama i iste počni praktikovati u svom životu. Druži se sa Kur’anom i hadisima i životopisom našeg Poslanika alejhiselam. Na taj način spoznat ćeš kako su ispravne generacije prije nas rješavale iskušenja na koja su nailazila u svojim životima.

Jasmin Đanan, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta