Tekstovi

Gluhi, nijemi i slijepi su, nikako da se osvijeste !

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ciklus kratkih komentara pojedinih ajeta iz govora savremene uleme

Na pitanje, šta znači govor Uzvišenog Allaha: “Gluhi, nijemi i slijepi su, nikako da se osvijeste.1

 Šejh Muhamed bin Salih El-Usejmin rhm. je odgovorio;

”Allah opisao munafike sljedećim osobinama :

  1. Opisao ih je da su gluhi, jer ne Žele da slušaju istinu, niti ih zanima, a ikad čuju, pouku ne uzimaju.
  2. Zatim ih je opisao da su nijemi, jer je ne izgovaraju, iako je lahka na jeziku, oni je opet ne žele izgovoriti.
  3. Zatim ih je opisao da su u slijepilu, namjerno je ignorišu, namjerno oči pred očitim dokazima zatvaraju, prave se da ne vide, iako vide.

Ovo su najizrazitiji razlozi zašto se ne mogu okoristiti jasnom istinom, sva vrata su sebi zatvorili koja vode istini, jer su sluh svoj uposlili neistinom, zanjemili su pred istinom, a svoj pogled skretali sa istine.

Međutim niti su im oči slijepe niti uši gluhe, a niti usta nijema, već su im srca potamnila od grijeha, pa ne vide istinu, a koja pred njima stoji i iščekuje da joj se priklone. Zato se ne vraćaju sa zabludjelog puta i sunovrata kojim su krenuli, uporni su u svom licemjerstvu, uporni su u grijehu. zato ih je Allah i opisao da su; gluhi, nijemi i slijepi, nikako da se osvijeste.”2

Na suprotnoj strani nevjernika i munafika, stoji vjernik nepokolebljive vjere, voli istinu i povinuje se istini kada dođe do nje, njegovo srce izgara za njom, iskreno kaže: “čuo sam i pokoravam se!” Takav je vjernik, lahko prihvata istinu, njegov razum nije zamućen filozofijom s istoka niti sa zapada, ne odgađa pokornost Allahu, praktikujući sunnet Njegovog poslanika alejhisselam, duboko poštujući ulemu koja mu pojašnjava ispravno značenje Allahovog govora i hadisa Allahovog poslanika !

Pripremio: prof. Armin H. Jahić

  1. Sura El-Bekara; 18. ajet
  2. Islamske fetve, tom. 4, str. 75
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta