Brak i islamska porodica

Haram, haram…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Svako od nas je imao priliku (ako ništa sresti) osobe koje su preokupirane zabranjenim stvarima u vjeri, kao i one koje u svemu vide samo haram (zabranu). Zanimljivo je, ako uzmemo izučavati našu lijepu vjeru Islam, da ćemo u njoj naći tek neznatan broj harama u odnosu na halal (dozvoljeno). Tako naprimjer imamo zabranu alkohola i opojnih sredstava ali zato imamo dozvolu toliko drugih napitaka: svih vrsta sokova, mlijeka, vode i sl.

Međutim, u ovom tekstu ne želim pisati o haramu i halalu. Haram je jasan. Halal također. Ono o čemu želim pisati jesu odgojne metode koje primjenjujemo na svojoj porodici (najčešće djeci ili supruzi) a koje su uveliko pogrešne i daju više štete nego koristi. One se ne odnose samo na haram vjerom propisan, već i na sve ostalo što smatramo štetnim ili pokuđenim.

Sam princip vjere je toliko poučan- za razumom obdarene. Vjera je nasihat, vjera je najljepši i najbolji učitelj. Uzvišeni Allah nam je zabranio tek neke stvari (jer su one štetne za nas) a dozvolio nam mnoge druge lijepe i korisne stvari i usmjerio nas na njih. Nažalost, često se susrećemo sa osobama koje uporno brane svojoj djeci ili supruzi većinu stvari, ne nudeći im alternativu u zamjenu za zabrane. Nije prirodno da osobi bude većina zabranjena a manjina dozvoljena. Nije prirodno stvarati oko djeteta (ili supruge) zaštitni zid sa mnoštvom zabrana a pri tome osobu ne usmjeriti na korisno, lijepo i dozvoljeno.

Navest ću nekoliko primjera.

Ako je djetetu zabranjen odlazak u kafanu, zabranjen odlazak u disko klub i slično, to ne znači da mu je kuća jedino dozvoljeno mjesto. Roditelj mu mora ponuditi alternativu uz objašnjenje i harama i halala. Za uzvrat mu može ponuditi odlaske na izlet sa društvom, odlaske na halke Kur’ana, treniranje nekog sporta i mnoštvo drugih halal stvari koje će mu omogućiti „uživanje u mladosti“. Isto tako, ukoliko suprug ne želi da mu se žena miješa sa muškarcima na radnom mjestu- a ona želi da se bavi nečim, ponudit će joj mnoštvo alternativnih poslova poput poslova koji se rade od kuće ili sa prijateljicama ( šivenje, izrađivanje nakita, online držanje kurseva…)

Ukoliko ne želi da mu se žena kreće vani bez njega, on će je izvesti i priuštriti joj halal razonodu. Neki će vjerovatno reći kako nemaju finansijsku mogućnost. A imaju, itekako! Zar je skupo izvesti suprugu kilometar izvan grada u prirodu, kupiti sebi i njoj po jedan sok i čokoladu? Štaviše, halal život, u koji su unešeni pažnja, romantika i prije svega Sunnet Poslanika s.a.v.s. su mnogo jeftiniji, korisniji i ugodniji od harama. Samo treba imati volju, uložiti malo truda- znati i htjeti. A rezultati i zadovoljstvo su veliki!

Nisu dobra djela negdje tamo. Ona su upravo u činjenju dobročinstva prvenstveno najbližim. Oni su nam najpreči. Oni su naše stado. Zamijenimo im haram halalom. Darujmo im od sebe ljubav, pažnju. Usmjerimo ih na skromne a lijepe i dozvoljene stvari. Učinimo sretnim one koji su nam emanet od Allaha. A On uistinu sve vidi i višestruko nagrađuje.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta