Hadž

Indonežanka 26 godina štedjela za odlazak na hadž

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zahvaljujući štednji koja je trajala 26 godina Siti Maryani (64) iz Indonezije je napokon ostvarila životni san i otputovala u Mekku kako bi obavila hadž, petu temeljnu dužnost svakog muslimana i muslimanke. Maryani je novac uštedjela od prodaje sakupljenog otpada koji se mogao reciklirati i tek je ove godine prikupila iznos potreban za odlazak u Saudijsku Arabiju. Maryani je prije odlaska otkrila da se želja za obavljanjem hadža rodila 1980-ih godina, kada joj je preminuo suprug, a štedjeti je počela 1993. godine. Međutim, u to vrijeme nije znala kako će uštedjeti novac za obred, budući da je bila samohrana majka četvero djece koje je morala hraniti. -Tako sam počela sakupljati otpad. Nakon obilne kiše, sakupljala sam i pijesak koji sam prodavala – kazala je.

Budući da živi uz rijeku koja protiče kroz glavni grad Jakartu, često je kopala i skupljala pijesak iz korita koji je prodavala kao građevinski materijal. Dnevno je mogla nakupiti najmanje pet vreća s pijeskom koje je prodavala za 8.000 indonezijskih rupija (0,56 američkih dolara). U 2012. godini nakon teškog rada koji je trajao skoro dvije decenije, Maryani je je uštedjela 1.750 dolara, minimalni iznos potreban za prvu uplatu u to vrijeme. Otad je radila još više, sakupljala otpad i pijesak kako bi otplatila preostali iznos od 699 dolara. Štednja je godinama bila tajna koju nije znao niko od članova njene uže i šire familije. Budući da je poslove obavljala u zoru, njena djeca nisu ni znala da im majka sakuplja otpad i pijesak kako bi platila troškove hadža. Maryani ih je prvi put obavijestila o tome u aprilu ove godine, nakon što je dobila potvrdu o odlasku iz Ministarstva za vjerska pitanja Indonezije.

Susjedi koji su saznali za njen plan, pitali su se kako su joj djeca dozvolila da godinama radi kao sakupljač otpada. -Kako sam mogao pomoći majci, kad ni sam nisam znao da skuplja novac za hadž – izjavio je njen sin Dany Mulyana. Maryani priznaje da je 26 godina veoma dug period, ali ističe da nikada nije brinula da li će biti u mogućnosti posjetiti sveta mjesta. -Najvažnije je da sam uštedjela. Nikada nisam odustala. Uvijek sam ispunjene duše i nikad nisam osjetila umor – kazala je. Majka četvero djece ističe da nije odmah prodavala otpad koji je pronašla, već tek nakon godinu, kada bi se nakupila veća količina. -Kada bih ih prodala jednom godišnje skupila bih 1,2 miliona rupija (84 dolara). Uštedjela bih milion, a ostatak potrošila – dodala je Maryani. Kada su u pitanju svakodnevni životni troškovi, Maryani pomažu njena djeca, koja već žive odvojeno sa svojim supružnicima.

Izvor: Anadolija

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta