Poučne priče i tekstovi

Iskušenja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

“Kada Allah swt zavoli nekog svog roba, rekne melecima: “Povećajte mu iskušenje”, a meleci začuđeno reknu: “O Gospodaru, pa taj čovjek je jedan od tvojih dobrih robova.” “Znam” – odgovori Allah dž.š. ” ali…

… poželim da ga čujem kada Mi se skrušeno obraća u dovi”. (hadis) Svaki insan ima iskušenja, neko manje, neko više. Ali bi musliman trebao da zna da su iskušenja neizbježna na ovom dunjaluku, da je to ispit od Allaha swt, i da su iskušenja dobra za nas, jer neće trn ubosti muslimana, a on ako se strpi, a da mu Allah dž.š. neće obrisati grijeh za to. Iskušenja brišu čovjeku grijehe i povećavaju mu stepene.

Ako Allah dž.š. zavoli čovjeka, onda Allah swt ne želi da ga sretne sa grijesima na Sudnjem danu, nego Allah dž.š. požuri da čovjeka očisti od grijeha na dunjaluku, kroz razlićita iskušenja, a ujedno kroz ta iskušenja se moze vidjeti koliki je ciji iman.

Allahov Poslanik Ejub a.s. je bio toliko bolestan, da mu je čitavo tijelo bilo raspadnuto i zaudaralo od te bolesti. Ljudi kada bi prolazili pored njega, zaobilazili bi ga u polukrugu, pa se navodi da mu je šejtan l.a. jedne prilike dosao i ismijavao ga, pitajući ga: “Zar si ti Allahov Poslanik.” On je od te bolesti bolovao vise godina, a pored toga je bio izgubio svoje imanje i svoju porodicu, ali se nikad nije predao nego je to strpljivo podnosio, pa ga je Uzvišeni Allah izliječio od te bolesti podario mu veliku porodicu i veliki imetak. Jer poslije muke dolazi olakšanje.

Uzvišeni Allah kaže u Kur’anu: “Ta, zaista, s mukom je i last (olakšanje), zaista s mukom je i last”. Ibn Kesir r.a. u svom tefsiru Kur’ana pojašnjava ove ajete sa sljedećim hadisom: Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem je rekao: “Kada bi muka došla i ušla u kamen, za njom bi doslo i olakšanje da muku istjera”.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta