Savjeti

Iskušenja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Da li teskoce smrtne agonije i bolesti ublazavaju grijehe? Molim Vas da odgovorite.
Odgovor: Svakako, sve sto zadesi covjeka: bolest, nesreca, briga ili tuga, pa cak i trn koji ga ubode, brise njegove grijehe. Uz to, ako se strpi i…

nada se nagradi od Allaha, imat ce nagradu za sabur koji je pokazao prilikom nedace koja ga je zadesila. Nema razlike izmedju nedaca koje covjeka zadese prilikom smrti i onih prije. Sve nedace vjernicima brisu grijehe, na sto ukazuju rijeci Uzvisenog u prijevodu znacenja: “Kakva god vas nesreca zadesi, to je zbog grijehova koje ste zaradili, a On mnoge oprosti.” (Es-Sura, 30)

Ako nedace bivaju zbog onoga sto smo zaradili, onda to ukazuje na to da one brisu one grijehe koje smo uradili i zaradili. I Vjerovjesnik, saws, obavjestio je da vjernika ne zadesi briga, tuga, ili bol, cak i ubod trna, a da mu Allah, dz.s., time ne izbise grijehe.

sejh Ibn-Usejmin r.a.
************************************

Jos malo o iskusenjima:

Kome Allah hoce dobro, stavi ga na iskusenje” (hadis biljezi Buharija)

Velika nagrada ide uz veliku nedacu. Kada Allah swt zavoli jedan narod, On ga stavi na iskusenje, pa sa onim, ko to sa zadovoljstvom prihvati, bude zadovoljan, a na onoga, ko to prihvati sa ogorcenjem, se rasrdi.” (Tirmizi i Ibn Madze)

Ko zamoli za cednost, Allah ce mu dati da bude cedan, ko zamoli za bogatstvo, Allah ce ga uciniti bogatim, a ko se strpljivo ponese, Allah ce ga jos strpljivijim uciniti. Od strpljivosti nikome nije dat bolji ni trajniji dar. (Buharija)

“Cudan li je slucaj vjernika! Sta god mu se dogodi, ispadne dobro po njega. To ne vazi ni za kog drugog osim za vjernika. Ako ga zadesi kakva sreca, bude zahvalan, pa mu se to upise u dobro djelo, a ako ga pogodi kakva nesreca, bude strpljiv, pa mu se i to (strpljivost na nesreci) upise u dobro djelo.” (Hadis biljezi Muslim a gornji hadisi su preuzeti iz knjige “Put pravog muslimana” – Ebu Bekr El-Dzezairi)

Kur’anski ajet:

Misle li ljudi da ce biti ostavljeni na miru ako kazu: “Mi vjerujemo! i da u iskusenje nece biti dovedeni? A Mi smo u iskusenje dovodili i one prije njih, da bi Allah sigurno ukazao na one koji govore istinu i na one koji lazu.” (Kur’an, 28:2-3)

I na kraju da se podsjetimo da insan nece samo imati nagradu za svoj sabur u nedaci vec da je i olaksanje blizu jer rekao je Allahov Poslanik saws : “Kada bi muka dosla i usla u kamen, za njom bi dosla i uslo olaksanje da je iz njega istjera”. Tako da je Allahova milost i Njegova pomoc uvijek blizu.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta