Aktuelnosti

Islamski kviz – osvoji 50 eura

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pred vama se nalazi kviz “Koliko poznajes svoju Knjigu?”, odnosno 10 pitanja iz casnog Kur’ana, pa ako na njih tacno odgovorite i posaljete nam vase odgovore na vrijeme dobicete 50 eura od nas, tj. prve dvije osobe koje nam posalju tacne odgovore dobice po 50 eura (100 eura ukupno), inshaAllah. Prije nego procitate pitanja i pocnete sa odgovaranjem, procitajte pravila ovog kviza:

Nagradu po 50 eura ce dobiti dvije osobe koje prve posalju sve tacne odgovore, a ako ne bude niko odgovorio tacno na svih deset pitanja onda one osobe koje budu imale najvise tacnih odgovora a koji su dosli ranije nego neciji drugi odgovori ce dobiti nagradu. Ako pobjednici budu iz BiH (ili nekog drugog dijela bivse YU, osim Slovenije i Hrvatske) moci ce licno dobiti nagradu, a ako pobjednici budu iz inostranstva, onda oni nece moci dobiti licno nagradu nego nam mogu dati adresu nekog svog rodjaka, koji nije dobrostojeci, ili nekog za koga znaju da je u potrebi a da zivi u BiH (bivsoj YU, osim Slovenije i Hrvatske), pa cemo tim osobama poslati novac od nagrade. Ili taj novac mozete prosljediti nama u humanitarnu pomoc koju sakupljamao za potrebne.

Ovaj kviz ne vrijedi za one koji izucavaju islamske znanosti (idu u neku vecu islamsku skolu) ili su svrsenici istih. Iskreno se nadamo da pri trazenju odgovora necete koristiti neke kompjuterske programe, nego da cete odgovore traziti u samom Kur’anu, jer cilj ovog kviza je da se poveca citanje i ucenje plemenite Allahove knjige (TRAZICEMO OD POBJEDNIKA KVIZA DA SE ZAKUNU ALLAHOM, SWT, DA NISU KORISTILI NIKAKVE PRETRAZIVACE NA KOMPJUTERU).

Vase odgovore mozete slati do 23.1.2009 samo na adresu: N-UM@LIVE.SE (ne saljite nam odgovore na ovaj kviz na druge adrese koje mozete naci na ovoj stranici, jer su one namjenjene za druge stvari – tako da odgovori koji stignu na ove druge adrse nece se racunati).

NAPOMENA: Pitanja iz ovog kviza su vadjena iz prevoda Kur’ana od rahmetli Besima Korkuta, pa odgovore trebate traziti u tom prevodu.
***************************************************************

Pitanja:

1. Koja Kur’anska sura ima 93 ajeta?

2. Pod kojim rednim brojem se nalazi ovaj ajet iz sure “Al-Baqara”: “Oprostiću samo onima koji se pokaju i poprave i to javno ispolje, a Ja primam pokajanje i Ja sam milostiv.“?

3. Pod kojim rednim brojem i u kojoj suri se nalazi ovaj ajet: “ Reci: “Ja se samo Gospodaru svome klanjam, i nikoga njemu ravnim ne smatram.“? (Odgovor mozete naci u 29 dzuzu, odnosno na stranicama 562-581 u prevodu Kur’ana)

4. Pred kojim Poslanikom, a.s, su se dvojica ljudi parnicila o svojim ovcama? (Trazi se ime Poslanika, a.s.).

5. U kojoj suri se nalazi ajet: “O ljudi, vi ste siromasi, vi trebate Allaha, a Allah je nezavisan i hvale dostojan”? (Ovaj ajet trazite pod rednim brojem 15 u toj suri – znaci trazimo naziv sure).

6. Koji Poslanik, a.s., se spominje u Kur’anu i pod imenom Zunnun?

7. Pod kojim rednim brojem i u kojoj suri se nalazi ovaj ajet: “O vjernici, neka vas imanja vaša i djeca vaša ne zabave od sjećanja na Allaha. A oni koji to učine, biće izgubljeni.”? (Odgovor mozete naci u 28 dzuzu, odnosno na stranicama 542-561 u prevodu Kur’ana)

8.Sura ???? stiti i spasava svog ucaca od azaba (patnje) u kaburu, te ce se zauzimati (sefa’at ciniti) za onoga ko je bude ucio, sve dok mu ne bude oprosteno…”

O kojoj suri se radi (ime sure)? (odgovor na ovo pitanje mozete naci u rubrici “Hadisi” na ovoj stranici)

9. Pod kojim rednim brojem se nalazi ovaj ajet iz sure “Ali Imran”: “On oprašta onome kome hoće, a na muke stavlja onoga koga hoće; – Allah prašta
i samilostan je.
“?

10.Allah je napisao Knjigu dvije hiljade godina prije nego je stvorio nebesa i Zemlju i iz nje je objavio dva ajeta kojima je zavrsio suru ????. Nema kuce u kojoj se prouci u toku tri noci a da u njoj ostane sejtan.” (hadis biljezi Hakim) “Ko navecer (prije spavanja)prouci dva posljednja ajeta sure ????, to mu je dovoljno i to ce ga cuvati. ” (hadis biljezi Buharija)

O kojoj suri se ovdje radi (ime sure)?
*******************************************************’

Odgovore slati na: n-um@live.se

P.S. Ako imate kakvih nejasnoca u vezi nekog pitanja u kvizu, onda ostavite komentar u ovoj rubrici (ne saljite nikakva pitanja na n-um@live.se, jer se e-mailovi koji stignu tamo nece nekoliko dana otvarati zbog naseg odlaska na jedan islamski skup, ali ce se komentari provjeravati)

Sretno!!!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta