Poučne priče i tekstovi

Ispovijest: Obožavao sam kaburove

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U Bosni i Hercegovini rasprostranjena je pogubna praksa obilaženja i obožavanja pojedinih kaburova i turbeta, koja je karakteristična za ljude koji se nazivaju sufijama i koji smatraju da u njima leže Allahove evlije, ljudi koji su imali nadnaravne moći i tokom života, a i sada kada su mrtvi, te dolaze na ta mjesta i mole se tim umrlim da se oni zauzimaju kod Allaha za njih. U tekstu ispod možete pročitati ispovijest jednog od onih koji su uvidjeli svoju zabludu, te također pogledajte video klip ispod teksta koji u tančine ukazuje na njihovu zabludu.

Bio sam jedan od velikih obožavalaca kaburova, tako da skoro nema grada u kojem se nalazi kabur ili turbe nekog šejha, a da nisam požurio da ga obiđem, bez obzira da li sam znao za njegove keramete ili ne

Često sam mislio da li da pišem retke ove knjižice, iz više razloga, a onda bih pristupio pisanju iz više razloga. Razlozi koji su me sprečavali i podsticali da pišem bili su isti, naime, bojao sam se da će neki pročitati naslov i reći: “Šta mi imamo sa praznovjerjem nekoga ko obožava kaburove?” Međutim, možda se nađe neko ko živi u istoj sredini kao što sam i ja živio prije nego sam ispravio svoje pogrešno vjerovanje, pa pročitaju moje ispovijesti, razumiju ih i izađu iz tmine zablude u svjetlo vjerovanja. To mi je davalo snage da pred drugim ljudima otkrijem svoje “ja”.

Bio sam jedan od velikih obožavalaca kaburova, tako da skoro nema grada u kojem se nalazi kabur ili turbe nekog šejha, a da nisam požurio da ga obiđem, bez obzira da li sam znao za njegove keramete ili ne. Ponekad bih ja sam izmišljao keramete, ili ih zamišljao, tako da, kada bi moj sin prošao u školi, onda je to bilo zbog toga što sam izdvojio dosta novca u sanduče za zavjete, a ako bi mi ozdravila žena, onda je to bilo posredstvom loja koji se nalazio u ovnu kojeg sam zaklao kao kurban nekom velikom šejhu, Allahovom evliji!

Kada sam se sreo sa dr. Džemilom Gazijem – a to je bilo povodom rada na islamskim novinama koje je izdavala kairska organizacija “El-Azizizu Billah” koja je obuhvatala brojne mesdžide čija je prva tema bila “Tevhid i ispravno vjerovanje”, te se zbog redovnih sastanaka džuma morala klanjati u mesdžidu “El-Azizu Billah” – dr. Džemil je tako jednostavno i žestoko napao na to zastranjivanje u vjeri i nazvao ga širkom, jer čovjek ne razmišljajući traži pomoć od mrtvog stvorenja!

Njegov napad me je prestrašio. Stvarnost mi je ulivala strah. Kako li je strašna istina čovjeku koji je nemaran! Da se dr. Džemil zadovoljio time, stvar bi bila lahka, međutim, svaki put kada bi držao hutbu, morao je da dotakne tu temu. Turbe ne sadrži ništa drugo do mrtvo tijelo, a ponekad se u njemu ne nalaze čak ni kosti koje ne donose ni korist ni štetu!

U početku sam se tresao. Gubio sam ravnotežu. Vraćao bih se kući nakon džume potišten i tužan. Nešto mi je pritiskalo prsa, tupilo moja osjetila i osjećaje. S poteškoćom pokušavam da izađem iz tih misli. Zar sam ja stvarno bio u zabludi tokom svih ovih proteklih godina? Ili je moj prijatelj “doktor” pretjerao? Ja sam tog uvjerenja da se svaki onaj ko izgovara šehadet – la ilahe illallah Muhammedun resulullah – nikako ne može smatrati nevjernikom. To je pogrešno!

Druga stvar koja je upalila plamen u mome srcu koji je polahko nagrizao moju smirenost jeste to da me je doktor sasvim jasno postavio nasuprot onima koji su veličali turbeta i evlije. Hatibi sa minbera često ponavljaju da je onaj ko napadne na evliju objavio rat Allahu, subhanehu ve te‘ala. Čak se o tome prenosi i jedan vjerodostojan hadis. Ja ne želim da stupim u rat protiv onih kojih veličaju kaburove i turbeta, jer ne d’o Allah da stupim u rat sa Njim, dželle dželaluhu!

Rekao sam: “Napad je najbolja odbrana.” Zbog toga sam se pripremio čitajući neke dijelove Gazalijeve knjige “Ihjau ulumid-din”, kao i dijelove knjige “Letaiful-minen”, Ibn Ataa el-Iskenderija. Napamet sam naučio neke keramete i imena onih kojima su se oni dešavali, kao i prilike u kojima su se ti kerameti desili. Drugog petka otišao sam na džumu. Moja srdžba se povećavala dok sam slušao doktora. Nakon džume, insistirao je da sa njim pođem na ručak. Poslije ručka, namjerno sam ga počeo nemilice…
__________________________

Ovo je samo kratki uvod iz ove brošurice koju možete downloadovati sa linka ispod ovog video klipa. Knjižica je kratka i neće vam trebati mnogo vremena da je pročitate, inšallah.

Također vam toplo preporučujemo da pogledate ovaj video koji u suštini govori o šiitskom obožavanju kaburova i umrlih, ali je to toliko slično sufijskom vjerovanju da se ova tematika sa video klipa u cijelosti može odnositi i na njihovo obožavanje kaburova i upućivanje dova umrlim u tim kaburovima da se oni zauzimaju kod Allaha za njih.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta