Tekstovi

Između anksioznosti i vjere u Allaha

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Većina nas ima rutinu. Budimo se u određeno vrijeme, peremo zube, idemo na isti posao, jedemo istu hranu itd. Ali život je pun neizvjesnosti. Sam život je neizvjestan. S vremena na vrijeme lažni osjećaj sigurnosti koji nam daje naša rutina povlači se i doživljavamo neizvjesnu stvarnost života. Ta životna neizvjesnost u posljednje je vrijeme odlučujući faktor u mom životu. Otkad sam se preselila iz svoje kuće, i dok moj suprug i ja tražimo sredstva za izgradnju novog života, u stalnom smo stanju. Naš zajednički život bio je niz pakiranja, raspakiranja, prepakiranja, seljenja, raspakiranja i ponovnog obavljanja svega.

Pouzdanje u Allaha

Ovo može zvučati kao velika avantura nekima koji se osjećaju zaglavljeni u kolotečini ili onima koji vole biti u pokretu. Ali za mene, nekoga tko je od malih nogu patio od prilično ozbiljne anksioznosti, neizvjesnost je poput otrova. Stabilnost i rutina mehanizam su suočavanja za koji se drže mnogi ljudi s anksioznošću. A kad se iluzije stabilnosti i izvjesnosti povuku iz mog života, to izaziva ekstremnu reakciju. Moj mozak počne pretjerano raditi i šalje signale da sam u stalnoj opasnosti. To je osjećaj i stanje tjeskobe koje doista mogu razumjeti samo oni koji su to doživjeli.

Međutim, posljednjih petnaest godina od prelaska na islam, učinila sam islam svojim čvrstim tlom. Bez obzira gdje se nalazim, molim se u određeno vrijeme. Bez obzira tko me okružuje, znam da imam braću i sestre u vjeri koji poznaju moje srce. Bez obzira na to koji se preokret događa, znam da u islamu imam sigurnost i stabilnost. Vezala sam se za svoje vjerovanje u Uzvišenog Allaha. Ovo je dio islama koji je Allah dao kao dar čovječanstvu jer čak i za ljude koji ne pate od problema mentalnog zdravlja, islam pruža utjehu. No, za nas koji imamo anksioznost, depresiju, bipolarni poremećaj ili granični poremećaj osobnosti ta je stabilnost mnogo značajnija.

Allahov plan

No, u posljednje vrijeme ni ove stvari nisu bile dovoljne da se suprotstave intenzivnoj tjeskobi koja mi je nabujala u umu. Sve u mom svijetu je u preokretu. Ništa nije sigurno, ništa se ne može planirati, pa čak se i najjednostavniji planovi mijenjaju stotinu puta. Došlo je do točke u kojoj sam se osjećala kao da sam na rubu. U očaju sam dovila Allahu, da mi pokaže što moram naučiti, kako se moram promijeniti. Morala sam shvatiti i naučiti na što me Allah upućuje i od čega se osjećam bolje, stabilnije.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: „Allah je zapisao sudbinu svakog stvorenja pedeset hiljada godina prije stvaranja nebesa i Zemlje.” (Muslim)

Usredotočila sam se na Allahov savršeni plan i znanje, i vraćala sam se tim mislima iz dana u dan. Velika utjeha mi je bila to što sam znala da bez obzira gdje se nalazim i kroz šta prolazim, Allah je sa mnom i On ima savršen plan. Uvijek, a naročito osobama koje boluju od anksioznosti, veoma je bitna vjera u Allahov plan i znanje.

Izvor: www.aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta