Aktuelnosti

Izvještaj sa evropskog Seminara

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Izvještaj sa evropskog Seminara održanog 15,16 i 17 maja 2009
Eindhoven, Holandija

Gost predavač: mr. Safet Kuduzović
Tema: Odgoj djece u islamu

Održani skup je počeo u petak 15 maja poslije džume namaza a završen je u nedelju sa podne namazom. Skup je organizovao Džem’at Hidžra (Holandija) u saradnji sa braćom arapima koji su nam za ovaj Seminar ustupili svoje prostorije. Allah da ih nagradi najljepšom nagradom!

Organizator skupa zaslužuje sve čestitke i zaista teško bi ko mogao naći mahanu ili neku kritiku, osim naravno onih koji ne mogu bez toga. Sve je proteklo na profesinonalnom i zavidnom nivou. Ne samo od strane organizacije nego i od gostiju koju su se pridržvali kućnog reda, pa i od domaćina koji nas je tu ugostio i na kraju najvažnije karike u svemu ovome, samog predavača, koji je odradio svoj dio više nego odlično. Allah da ih sviju nagradi lijepom nagradom!

Organizator je poveo računa o svemu. Na vrijeme su bila predavanja, na vrijeme jelo, spavanje, djeca su bila zbrinuta tako da je se svako od prisutnih se mogao opustiti i uživati u programu. Čak su bile sveske i olovke kako bi pored slušanja mogli i ponešto zabilježiti.

Odaziv je bio veći nego očekivan. Pored velikog broja braće i sestara iz Holandije došli su mnogi gosti iz Njemačke, Belgije pa čak iz daleke Francuske, Švicarske, Austrije i Danske. Ljepo je napomenti da su pojedina braća sa svojom familijom prelazila od 800 do 1200km ili od 8 do 10 sati vožnje kako bi tražili znanje i približili se Allaovoj milosti. S druge strane bilo je braće različitih nacionalnosti: Bosanaca, Makedonaca, Albanaca, Sandžaklija, Roma i Hrvata. Pitamo se često zar išta drugo može ujediniti ljudska srca kao što to može Allahovom voljom islam učiniti.
Sestre su bile u prostoriji ženskog mesdžida koji isto tako jako dobro ozvučen, monitori su bili postavljenji kako bi lakše pratile predavanja. Djeca su imala prostorije da se igraju kako bi one koje žele da slušaju bez ometnje mogli da prate čitav program. Tako da je ambijent, kao što sam gore naveo, bio zaista na zavidnom nivou.
Kraj skupa je završio vrlo lijepim gestom, jer su domaćini (braća arapi) predavaču uručili iznenadne hedije koje su svima izazvale osmjeh na licu.

Sigurno ćete biti u prilici da održana predavanja kupite na DVD-ovima, ali ipak ovom prilikom vam želim ukratko da prenesem teze predavanja, koje sam sebi kao napomene pribilježio, kako bi odprilike imali predstavu o čemu se zapravo govorilo:
– Cilj potomstva – istovremeno blagodat, iskušenje i nagrada ili kazna…
– Najbolji dinar je onaj koji se izdvoji za svoju porodicu…
– Za dijete koje je plakalo je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao prisutnima zašto mu ne prouče rukju…
– Nema smetnje u planiranju potomstva…
– Hadis o učenju ezana na uho novorođenčeta nije vjerodostojan! Iako ga je imam Tirmizi zabilježio vjerodostojnim, većina hadiskih stručnjaka je ocijenila isti hadis slabim…
– Hadis o učenju ikameta je batil. Ikamet se ne uči novorođenčetu!
– Kroz ispravan odgoj djece utječemo direktno na pomaganje islama!
– Islam ne dozvoljava da porodični problemi izlaze van kuće.
– Svađe roditelja pred djecom utječu na djecu i ostavljaju rane i negativne tragove!
– Dijete treba odgajati da bude hrabro, te ga treba paziti i čuvati od bilo kakvog zla…
– Ne doviti protiv sebe ili djece!
– Udaranje djece mora imati svoju granicu (to je kao so u hrani, ako posoliš s mjerom, hrana će biti ukusna, a ako je preko mjere hrana neće biti za jelo…)
– Ne udarati vise od 10 udaraca i ne zamahivati, već to mora biti na blag ali ozbiljan način…
– Za nemarnost prema Kur’anu dijete udariti ne više od 3 puta, analogno predaji da je melek Džibril pritisnuo Poslanika, alejhisselam 3 puta kad mu je davao objavu…
– Djete se blago udara površinski (po koži), dlanovima ili donjem dijelu nogu.
– Ne udarati ni u kom slučaju punom snagom i ne udarati po osjetljivim mjestima (glava, stidno mjesto, bubrezi, stomak)
– Bez umjerenost pri odgoju, nema ispravnog odgoja…
– Neopterećivati dijete sa onim što nemože podnijeti. Zlatno pravilo „TVOJE DJETE NIJE TI“!
– Prilikom greške dijeteta ne osuđivati ličnost dijeteta, nego osuditi samo postupak…
– Svojstva i metode odgajatelja: blagost i nježnost (smirenost), milostivo srce, savjetovanje u intervalima, uzimati od dvije stvari uvijek blažu (koja je šerijatom dozvoljena), da odgajatelj bude daleko od srdžbe, umjerenost je između dvije krajnosti, prekomjerne blagosti i prekomjerne strogosti.
– Djecu dovoditi na halke i u džamiju.
– Dobro se čuvaj svake stvari zbog koje se trebaš izvinjavati, jer traženje izvinjenja i halala je vrsta poniženja, pa nedovodi sebe u poniženje nepotrebno.
– Onaj ko želi imati sa ljudima dobre odnose neka im prašta…

Iz navedenog možemo vidjeti da je islam sveobuhvatan i ništa nije propuštano slučaju. Islam se brine za prava djece, prava žena i svih drugih, pa čak i namanjih stvorenja, kao što su insekti. Šejh Safet nam je pričao o knjigi, jednoj doktorsko disertaciji, pod naslovom ”Odnos prema insektima”, odnosno njihovim pravima. Knjiga je debljine oko 600 stranica. Pa hvaljen neka je Allah!

Za kraj želim da vam prenesem poruku šejha mr. Safeta Kuduzovića našem džem’atu, koju je on dobio pri susretu sa šejhom Šankitijem i njegovim sinom u Medini. A poruka se ne ondosi samo na naš džem’at nego i šire, a ona glasi: ODRICANJE!!! (tj. nema uspjeha bez ODRICANJA!!!) A to znači odricanje pojedinaca od svojih stavova, misli ili svojih principa, sve radi koristi zajdnice i džem’ata muslimana.
Ako malo razmislimo uvjerit ćemo se da je poruka zlata vrijedna, a i te kako utječe na rad, uspjeh i širenje jednog džem’ata odnosno muslimanske zajednice.

Zbog kratkoće vremena i specifičnosti teme OGOJA DJECE, tema nije završena i već se planira još jedan Seminar u periodu nov/dec 2009. Pa ukoliko niste bili ili ste bili i željeli bi da budete naredni put, planirajte već sad. O datumu i mjestu održavanja bit ćete blagovremeno obavješteni…

Tek nakon drugog dijela Seminara džem’at Hidžra će inšaAllah da izda DVD predavanja kao jedan komplet. Taj komplet će biti svakom ponuđen i svi će biti u prilici da ga nabave inšaAllah.

Na kraju molimo Uzvišenog Allaha da sjedini naša srca i popravi naše stanje, da pomogne sahvu kako na našim prostorima tako i u cijelom Ummetu. Neka je hvala Allahu na početku i na kraju!

Wesselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuh,

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta