Brak i islamska porodica

Javni internet

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ma koliko se mi tome opirali, naša djeca vole tehnologiju. Činjenično stanje pokazuje da se u današnje vrijeme, već od najranijih dana, naša djeca služe internetom.

Istraživanja tvrde da u školskoj dobi vrijeme provedeno na internetu ispunjava većinu njihovog slobodnog vremena, što u prosjeku iznosi negdje oko 4-5 sati dnevno. Ali, ni najmlađi ne kaskaju mnogo za školarcima.

Mnogo majki, usljed prevelikih obaveza, ustupi svoj telefon tim malim nevinim bićima.

Naravno, mnogo je lakše kuhati, bez da million puta kažete: “Nemoj to da uzimaš!”

Mnogo je lakše usisavati, bez million puta:“Sjedi, nemoj da trčiš.”

Mnogo je lakše čistiti kupatilo bez bojazni da će neka opasna hemikalija dospjeti na ruke vašeg djeteta.

Sve probleme u trenutku će riješit dobro poznati – youtube.

Nama će osigurati mir, a našoj djeci?

Budući da je internet medij koji nudi široke mogućnosti obrazovanja, informisanja, komunikacije, ali i zabave, on djeci nudi mnoge korisne sadržaje, ali isto tako krije i brojne opasnosti i rizike.

Internet je, zapravo, prava riznica neprimjerenih i neželjenih sadržaja, i to posebno kada govorimo o mladima i djeci koji često nisu svjesna online opasnosti.

Oni nemaju znanja ni iskustva kako prepoznati istinu od laži i kako vrednovati različite informacije i sadržaje na koje nailaze.

Strahujući od svega što je predstavljalo i najmanju opasnost po moju djecu, u našem domu uspostavila sam pravilo Javni internet. Iako smiješan naziv, nama je mnogo koristio.

Pravilo javnog interneta, uključivalo je zabranu korištenja interneta u sobama, osim u slučaju krajnje potrebe. Online nastava, e-book, i slične edukativne aktivnosti bile su izuzetak. I to isključivo koristeći računar. Mobilni telefoni nisu dolazili u obzir.

U dnevnoj sobi našega doma imali smo TV koji je bio povezan na internet. Kada bi neko od nas htio nešto da gleda, činio je to transparentno, na velikom ekranu u dnevnoj sobi. Bilo da se radi o gamerskim stream-ovima, koje je gledao četrnaestogodišnji sin, DIY projektima koje je gledala desetogodišnja kćerka, crtićima za četverogodišnjakinju, ali i predavanjima, webinarima ili dokumentarnim emisijama koja su bila interesovanje nas starijih.

Na ovakav način omogućila sam svojoj djeci najljepši odmor u njihovim sobama.

Ali, sam ih i čuvala od onoga što bi im ga narušilo.

O vi koji vjerujete, sebe i porodice svoje čuvajte od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti, i o kojoj će se meleki strogi i snažni brinuti, koji se onome što im Allah zapovjedi neće opirati, i koji će ono što im se naredi izvršiti.“ (Et-Tahrim,6)

Pripremila: A. Hadžić – Jahić

Iz knjige “200 odgojnih iskustava roditelja i djece”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta