Ramazan

Jesmo li spremni za Ramazan?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jesmo li spremni za Ramazan? Kao što svi znamo, ramazan nije samo mjesec suzdržavanja od hrane i pića (iako je to jedan od uvjeta posta), već je i način da postanemo svjesniji radnji koje činimo svakodnevno. Dakle, prije nego počne Ramazan, evo nekoliko točaka koje će nam inšallah biti od koristi. Počnimo s pročišćavanjem naših namjera i pogledajmo načine na koje možemo ugoditi Allahu.

1. Očistimo svoje srce od svih vrsta zamjerki bilo kome, ako nas je netko povrijedio halalimo, s druge strane, ako smo nekoga povrijedili, tražimo halala (a potom i oprost od Allaha)

2. Budimo svjesni svog ponašanja i pokajmo se s odlučnošću da više nećemo počiniti te grijehe.

3. Potrudimo se steći što više korisnog znanja, slušajmo predavnja i čitajmo knjige  mkoje će nam pomoći da ojačamo svoju vezu sa Allahom

4. Pripremimo se za Ramazan i shvatimo (dublju) svrhu posta, naučimo što više o samom ramazanu kako bismo dali sve od sebe kada nastupi.

5. Povećajmo svoje druženje sa Kur’anom. Muslimani diljem svijeta pokušavaju završiti čitanje Kur’ana makar jednom tokom ovog blagoslovljenog mjeseca.Ako niste navikli čitati Kur’an, sada je vrijeme da se pokrenete. Ako vam harfovi teško idu tj. sporo čitate, tada vam možda proučiti cijeli Kur’an u mjesec dana izgleda mnogo, no voljom i upornošću, uz Allahovu pomoć, uspjet ćete. Ukoliko ne znate arapsko pismo, potrudite se da ga naučite, a do tada čitajte prijevod Kur’ana. Postavite sebi realne ciljeve koje ćete moći ispuniti i ne odustajte.

6. Postanite redoviti na svom namazu. Možemo li zaista od 24 sata dnevno reći da nemamo po nekoliko minuta za svaki namaz? Onaj tko to tvrdi, neka pogeda screen time na svom mobitelu (vrijeme koje provodimo na njemu na dnevnoj bazi). Trebamo biti svjesni da je namaz stroga propisana obaveza, a bez Allahove Milosti i Zadovoljstva nikome nema Dženneta. Stoga, ukoliko želimo da Allah primi naše dove, popravi naše stanje i da nam dobro na oba svijeta, potrebno je da budemo redovni na namazu i ovo se odnosi na čitavu godinu, a ne samo mjesec ramazan.

7. Pokušajmo izgraditi naviku davanja sadake (milostinje). Svjesni smo da su financijske situacije i prilike različite od osobe do osobe, no u vjerodostojnom hadisu Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao da je sadaka čak i pola datulje. Davanje sadake briše naše grijehe i potrebnija je onome tko udjeljuje nego onome kome se udjeljuje.

Ebu Hurejre prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: “Ko od mu’mina otkloni neku dunjalučku brigu ili nevolju, Allah će od njega otkloniti brige na kijametskom danu, ko nekome olakša teškoću, Allah će njemu olakšati i na dunjaluku i na ahiretu. Ko pokrije nekome sramotu, Allah će njega pokriti i na dunjaluku i na akhiretu. Allah je robu na pomoći, sve dok rob pomaže svome bratu 

U suri El-Bekare, 245. Allah kaže: “Ko je taj koji će Allahu drage volje zajam dati, pa da mu ga On mnogostruko vrati?

8. Nahranimo potrebite i razmislimo o blagodatima koje su njima uskraćene, a nama pružene. Dugi sati posta u ramazanu poučavaju nas teškoćama siromaštva. Posteći, možemo suosjećati s onima koji stalno gladuju…a kada iftarimo, budimo zahvalni što još uvijek imamo pristup hrani i pitkoj vodi dok mnogi nemaju.

9. Napravimo svoj ramazanski planer i postavimo ciljeve, kako bismo lakše organizirali vrijeme i uspjeli postići ono što smo isplanirali. Planer ne mora biti ništa skupo, dovoljan nam je list papira i olovka.

Naš najdraži gost je blizu. Potrudimo se, uz Allahovu pomoć i dozvolu, dočekati ga spremni.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta