Problem i devijacije u društvu

Kada se izgubi stid i obraz

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Mlade bosnjakinje se slikaju nage za internet stranicu

Da se vratimo na taj članak kojeg mi je jedan kolega poslao mailom, a u kojem se kaže da je Federalni MUP pokrenuo istragu protiv jednog web portala na kojem su su prikazane slike nagih djevojaka. Da bi žalost bila veča, večina tih djevojaka su maloljetnice, Bošnjakinje i svaka slika je potpisana imenom i prezimenom.

KADA SE IZGUBI STID I OBRAZ

Naši stari pripovjedaju da je nekada po planinama Bosne rasla jedna vrsta trave od koje je čaj bio tako ukusan i zdrav. Narod je tu travu zvao „stid trava“. Neki dan čujem kako ta trava više ne uspijeva, usahla u samom korijenu. Nestalo je „stid trave“, ali izgleda da svakodnevno se gubi i ljudski stid.

Ono što je neki dan objavljeno u „Dnevnom avazu“, nadam se da je “barem“ malo šokiralo našu javnost, posebno „one“ kojima su puna usta o zaštiti ljudskih prava i tobože riješavanja moralne krize našeg društva. Tu prije svega mislim na mali milion nevladinih organizacija koje mjesečno nemilosrdno uzimaju na hiljade maraka od međunarodnih organizacija za bezvezne projekte od kojih nema haman nikakve koristi. Iste te nevladine organizacije, kada je bila u pitanju Islamska vjeronauka i njen status u Kantonu Sarajevo (što je bio uvod u borbu protiv ovogo predmeta i u drugim kantonima), svim snagama i sredstvima su se borili da dokažu „nepravednost“ postojećeg statusa ovog predmeta. Nisu bili sami, tu si bili i naši pojedini umjetnici kao i mediji koji su poznati po nemoralnom programu.

Da se vratimo na taj članak kojeg mi je jedan kolega poslao mailom, a u kojem se kaže da je Federalni MUP pokrenuo istragu protiv jednog web portala na kojem su su prikazane slike nagih djevojaka. Da bi žalost bila veča, večina tih djevojaka su maloljetnice, Bošnjakinje i svaka slika je potpisana imenom i prezimenom.

Nismo nešto vidjeli na našim televizijama emisije u kojima bi trebali biti pozvani psihijatri, psiholozi, roditelji, vjerska lica te da se raspravlja i da se predlože zakonske regulative za spriječavanje odnosno kažnjavanje ovakvog gnusnog zločina. Međutim da je Reis nešto rekao što njima ne odgovara, onda bi se sigurno najmanje dvije-tri dijaloške emisije organizovale za osudu i spriječavnje „vjerske“ diskriminacije. Jedino ako nije i ovo jedan od uslova za ulazak u Evropsku uniju, jer rušenje vjere i vjerskog moralnog života, a uzdizanje nemorala, nasilja (na ulici i porodici) izgleda da je prioritet mnogih u ovoj državi.

Međutim, moramo da konstatujemo da su glavni krivci za ovakvo besramno ponašanje upravo roditelji, jer kako se kaže: „Iz kuće sve dolazi“. Ko danas odgaja djecu i našu omladinu? U večini slučajeva, nažalost, roditelji najmanje, jer da su roditelji kod ove svoje djece izgradili i trunku stida i morala, ne bi se ovakvo nešto dešavalo. Današnja omladina se drogira, konzumira alkohol, tuče i zlostavlja svoje roditelje, djevojčice u osnovnim školama rade abortuse (zabilježeno desetak slučajeva), maloljetnici su postali opasni kriminalci i ubice, po osnovnim školama nevladine organizacije radi preventive zaraznih bolesti i rane trudnoče kod maloljetnica, drže seminare i praktičnu nastavu kako da se koristi prezervativ prilikom polnog odnosa (možete zamisliti njihove brige)i evo na kraju imamo da su maloljetnice i to naše Bošnjakinje, bez imalo stida i srama, postavile svoje slike na kojima su potpuno nage.

Našu djecu odgajaju: inernet, TV, loše društvo, ulica. Našoj djeci, a izgleda i njihovim roditeljima, svakodnevno se ispiraju mozgovi, trujući njihove duše raznim nemoralnim obečanjima, kako bi eto samo bili IN ili kako ne bi bili vjerski „zatucani““!

Gdje je onaj osnovni ljudski stid? Kako će se osječati roditelji ove djece, čije sada fotografije gleda čitav svijet, koje gleda njihova rodbina i njihove komšije? Da li oni vide šta su od svoje djece uradili, vjerovatano su htjeli puštajući im da rade šta hoće u životu, pokazati okruženju kako su moderni u dogoju djece ili su htjeli od njih da naprave moderne evropljane kako bi pokazali da su oni spremni svojoj djeci pružiti svaku vrstu slobode, neka u svom životu izaberu kako će i na koji način živjeti, jer danas nije nimalo sramota biti nemoralan, izgleda da je sramota biti vjernik, moralan i još veća sramota, pozivati na moral. Da, nažalost!

Neki dan sjedim sa jednim momkom poslije džumme namaza i veli mi da danas djevojke (muslimanke) konzumiraju alkohol haman u istoj mjeri kao i muškarci po kafićima. SubhanAllah, pa jel te djevojke a i momci, jel imaju roditelje, jel se zna ko je otac a ko dijete u kući? Šta se ovo dešava? Šta smo doživjeli nakon tolikog klanja i progona, da nam se naše kčerke i sestre i to maloljetnice opijaju i sa potpisom skidaju po netu, kao bi njihovi roditelji, rodbina i komšije to mogli da gledaju!

Gdje je onaj muslimanski bošnjački stid kada su djeca ljubila oca u ruku a majku u čelo iz poštovanja, gdje je ona stid i odgoj, kada su naše kčerke od malena učene i odgajane da budu kad odrastu majke, odgajateljice, da čuvaju obraz i ponos kuće. Gdje je onaj vakat kad je neka obična sramota bila ravna ubistvu?

Jedini spas ovoj našoj omaldini jeste u vračanju uzvišenom islamu. Nema niti jedan sistem koji može dijete ili omladinca podići na visoki društveni i odgojni nivo, kao islam. Nema odgoja niti smiraja, dok omladinac ne osjeti smiraj u svojoj duši. Taj smiraj jedino može da pruži islam. Dokaz ovome su na hiljade omladinaca od kojih je dosta njih tada bilo u drugoj vjeri, a koji su nakon povratka namazu i Kur’anu, posvjedočili, da su tek sada mirni i staloženi. Nisu samo bili sretni oni, bili su sretni i njihovi roditelji, jer je napokon ušao mir u kuću i napokon nakon toliko godina, ne brinu se da će njihovo dijete završiti na ulici ili na neki drugi nemoralni način. Islam omladincu daje sva poptuna prava. Poručujem roditeljima muslimanima koji se boje svoje dijete slati u mekteb ili da mu dijete ne „zaluta“ među omladinu koja praktikuje islam, da islam u potunosti garantuje svaku moguću sloboodu, ali zdravu, moralnu i razumom prihvatljivu.

Roditelji koji su dozvolili svojoj djeci ovakvo nemoralno ponašanje, neka znaju da su ih osudili na propast. Ovakva djeca nažalost sutra lahko mogu da završe u nekim od nemoralnih filmova. Kako će ovakvi i slični roditelji pred Allahom račun položiti za dijete koje im je Allah iz Svoje milosti podario? Kako subhanAllah?

Neka Allah, s.w.t nagradi sve daije, imame i sve islamske institucije i džemate, koji neumorno rade na vračanju naše omladine časnoj vjeri. Pred svima nama je zadatak od emaneta, svakog omladinca kojeg uz Allahovu pomoć vratimo na Istinu, znajmo da će ako Bog da i njegova djeca biti dio te Istine. Rekao je Poslanik, savs Aliji ibn ebi Talibu, r.a: “Tako mi Allaha, da Allah preko tebe uputi samo jednog čovjeka, bolje ti je od najboljeg blaga.“ (Mutefekun alejhi)

Za kraj, nekoliko opruka ili vasijeta od Poslanika, savs, po pitanju odgoja:

Ne može roditelj ostaviti, niti pokloniti svome djetetu niša bolje od lijepog odgoja.” (Tirmizi)

Da neko od vas lijepo odgoji svoje dijete, bolje mu je nego da svaki dan udijeli siromasima pola sa’a (mjera za žito)” (Ibn Madže)

A Gospodar je jasno poručio: ”O vi koji vjerujete, sebe i porodice svoje čuvajte od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti, i o kojoj će se meleki strogi i snažni brinuti, koji se onome što im Allah zapovjedi neće opirati, i koji će ono što im se naredi izvršiti.“ (Kur’an, At-Tahrim – 6)

Ebu Bilal

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta