Brak i islamska porodica

Kako biti uspješan muž

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Budi čist i prijatno namirisan.

Isto kako muž želi da mu žena lijepo izgleda za njega, ona također želi da se njen muž lijepo obuče za nju. Sjeti se da je Resulallah – salallahu `alejhi ve sellem – koristio misvak prije ulaska u svoj dom i da je uvijek volio najljepše mirise.

2. Upotrebljavaj najslađa imena za svoju suprugu.

Resulallah – salallahu `alejhi ve sellem -je imao nadimke za svoje supruge, one koje su one voljele. Oslovljavaj svoju suprugu njoj najugodnijim nadimkom, i izbjegavaj nadimke koji mogu povrijediti njena osjećanja.

3. Ne tretiraj suprugu kao muhu

Mi nikada ne mislimo o muhi dok nas ne počne uznemiravati. Slično tome, supruga će dobro činiti cijeli dan – i time neće privući pažnju svoga muža – sve dok ne učini nešto što će ga uznemiriti. Nemoj je tako tretirati; prepoznaj i priznaj sve dobro što čini i neka ti to bude fokus.

4. Ako vidiš nešto pogrešno kod svoje supruge, probaj prećutiti bez prigovora!

To je jedan od puteva koje je Resulullah – salallahu `alejhi ve sellem – običavao koristiti kada bi vidio nešto neprimjerno kod svojih supruga – radiallahu ‘anhuma. To je ophođenje koje danas, nažalost, vrlo mali broj muslimana posjeduje.

5. Smiješi se svojoj supruzi kada god je vidiš i često je zagrli.

Osmijeh je sadaka a tvoja supruga nije izuzeta van muslimanskog Ummeta. Zamisli samo kakav ti bi ti bio život da se ona stalno na tebe smiješi. Sjeti se onih hadisa koji govore o tome da bi Resulullah – salallahu `alejhi ve sellem – poljubio svoju suprugu prije polaska na namaz, pa čak i kada je postio.

6. Zahvali joj se za sve što čini za tebe.

Onda joj se opet zahvali! Uzmi naprimjer večeru kod svoje kuće. Ona napravi hranu, očisti kuću, i deset drugih stvari uradi tokom dana. I nekad jedino priznanje koje za to dobije je to da je trebala staviti više soli u supu. Nemoj dopustiti da to bude tako; zahvali joj se!

7. Zatraži od nje da ti napiše zadnjih deset stvari koje si učinio za nju a koje su je učinile sretnom.

Onda pokušaj opet da to učiniš. Moguće je da ne možeš prepoznati šta čini tvoju suprugu sretnom. Ne moraš se upuštati u igru pogađanja, pitaj je i onda daj sve od sebe da to ponoviš opet.

8. Nemoj omalovažavati njene želje. Tješi je.

Nekada muževi mogu nipodaštavati ženine zahtjeve. Resulullah – salallahu `alejhi ve sellem – nam je dao primjer da slijedimo kada je njegova supruga Safijjah – radiallahu ‘anha – plakala zato što ju je, kako je ona rekla, on stavio na sporu devu. On je obrisao njene suze, utješio je, i doveo joj drugu devu.

9. Budi šaldžija i zabavi je nekom igrom.

Sjeti se kako je Resulullah – salallahu `alejhi ve sellem – trkao sa svojom suprugom Aišom – radiallahu ‘anha – u pustinji. Kad je bilo zadnji puta kada smo mi nešto tako učinili sa svojom suprugom?

10. Neka su ti uvijek na pameti riječi Allahova Vjerovjesnika – salallahu `alejhi ve sellem: “Najbolji među vama je onaj koji je najbolji prema svojim suprugama. A ja sam najbolji prema svojim suprugama.” Pokušavaj da budeš najbolji!

U zaključku: Nikada ne zaboravi da se moliš Allahu -dželle šanuhu – da učini tvoj brak uspješnim.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta