Odgovori

Kako ćemo razviti ljubav prema Poslaniku, ﷺ. u dušama naše djece?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
PITANJE:
Kako ćemo razviti ljubav prema Poslaniku, ﷺ. u dušama naše djece? Imam kćerkicu i šta da radim u ovom njenom razdoblju?
 
ODGOVOR:
Zahvala pripada samo Allahu.
Za razvijanje ljubavi prema Poslaniku ﷺ. u srcima naše djece postoji više puteva:
– Da im roditelji pričaju priče koje su navedene o djeci ashaba u doba Poslanika, ﷺ. kako su se ta djeca borila protiv onih koji su ga uznemiravali, kako su se brzo odazivala na njegov poziv, izvršavala njegove naredbe, voljela što je on volio, pamtila njegove hadise.
– Nastojati da zapamte što više hadisa i da se nagrade za pamćenje. Navodi se govor Ez-Zubejrija: “Malik ibn Enes, r.a., je imao kćerku koja je učila napamet njegovo djelo, tj. zbirku hadisa El-Muvetta. Stajala bi iza vrata i kad bi onaj koji čita pogriješio zaškripala bi vratima, a Malik bi to shvatio i ispravio učenika.” Od En-Nadra ibn el-Harisa se prenosi da je rekao: “Čuo sam Ibrahima ibn Edhema kako govori: ‘Rekao mi je otac: ‘O sinko uči hadis! Kad god čuješ hadis i upamtiš ga imaš (od mene) dirhem.’ Tako sam i tragao za hadisima.’” – nastavlja Ibrahim.
– Treba im pojasniti onoliko koliko shvataju iz sire (životopisa) Poslanika, ﷺ. njegovih pohoda, životopisa ashaba i ashabijki, neka je Allah s njima zadovoljan, kako bi izrasli u ljubavi prema ovim odabranicima, preuzeli njihovo vladanje, te imali žara za radom i iskrenošću na putu obnove i pobjede ove vjere.
– Ashabi i ostali ispravni prethodnici su nastojali izučavati i prenositi svojoj djeci životopis Poslanika, ﷺ. Čak su ga zajedno naučavali s Kur’anom, jer je životopis tumač značenja Kur’ana zajedno s događajima koji pobuđuju pažnju i odslikavaju trenutno stanje islama. Životopis Poslanika, ﷺ. ima jak utjecaj na duše, jer sa sobom nosi ljubav, trud i borbu u cilju izbavljanja čovječanstva iz zablude i opstanka na pravom putu. Zatim, kako bi napustili neistinu prihvatili istinu, te izašli iz tame paganstva i ušli u svjetlo islama.
– Majka ili otac trebaju probrati za svoje dijete iz sire Poslanika, ﷺ. ono što pobuđuje njegovu nutrinu kao: djetinjstvo Poslanika, ﷺ. dio provedenog života kod Halime es-Sa’dijje, kako je Allah Halimi i njenoj porodici dao izobilje blagodati zbog prisustva Poslanika, ﷺ. Tu je i priča o hidžri kada je Allah trenutno oduzeo vid mušricima gdje se ističu događaji koji pokazuju Allahovu, dž.š., pažnju prema Poslaniku, ﷺ. Tako će se srce djeteta ispuniti ljubavlju prema Allahu i Njegovom Poslaniku, ﷺ. Prenosi se od Alije, r.a., da je Vjerovjesnik, ﷺ. rekao: “Odgojite djecu u duhu tri vrline: ljubavi prema Poslaniku, ﷺ. ljubavi prema njegovoj porodici i učenju Kur’ana. Učači Kur’ana će biti s Allahovim vjerovjesnicima i odabranicima u Allahovom hladu kada ne bude drugog hlada osim Njegovog. (Hadis navodi Es-Sujuti u Sagiru, str. 25, El-Albani kaže da je slab.)
Kako bi bilo lijepo da roditelji posvete poseban dio vremena u krugu porodice za životopis Poslanika, ﷺ. gdje bi djeca čitala iz pojednostavljenih knjiga, a majka ili otac odabirali odgovarajuće teme za svoju djecu!
 
Iz knjige Odrastanje muslimanske djevojke (dr. Hanan et-Turi, str. 171.)
Muhammed Salih el-Munedždžid
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta