Problem i devijacije u društvu

Predvidjanje slijepog Ismeta iz Zenice / Kako islam gleda na pojavu vračara i onih koji proriču sudbinu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kad stavim ruku na svetu knjigu vidim sve!

Ismet S. (64) od rođenja je slijep i invalid  na jednu nogu jer ima problem sa kukom. To mu je pored teškog života donijelo i jednu osobinu koju rijetko ko u svijetu ima. Naime on, navodno, može da vidi određene stvari koje će se desiti u budućnosti.

Jedno od njegovih najpoznatijih predviđanja je cunami koji je pogodio Filipine prije nekoliko godina. Ismet je komšijama i svima koje poznaje pričao da je će veliki val uništiti mnoge domove i uzet mnoge živote što se i desilo.

Kaže da mu svaki put viđenje dođe kada dotakne svetu knjigu Kur’an pa u dosta slučajeva mu treba i mnogo vremena da se psihički oporavi od onoga što vidi. Iako ne voli predviđanja vezana za BiH i zemlje okruženja ovaj put nije mogao da se suzdrži a da ne nagovijesti veliko zlo koje prijeti našim zemljama.

Novi veliki sukob zemalja u regionu će desiti krajem 2018 i početkom 2019 godine, a da će 2018 godina biti najteža i najsiromašnija godina za države bivše SFRJ. Sve to će biti zbog gladi i siromaštva!
__________________________

Kako islam gleda na pojavu vračara i onih koji proriču sudbinu

Upitan šta misli o vračarima, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovorio je: “Oni nisu ništa.” Na to su ga upitali: “Da, ali nam oni ponekad kažu nešto što zaista tako bude?” Tada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “To je riječ istine koju ugrabi džinn i došapne je u uho svoga prijatelja, dodajući uz nju stotinu laži.” (Hadis bilježi Buharija)

Budući da su muslimani uvelike odstupili od naučavanja islama, počeli su se baviti stvarima koje islam strogo zabranjuje i koje su sušta laž, a jedna od tih laži jest proricanje sudbine. O proricanju sudbine govori se u sljedećim hadisima. Safijja b. Ebu Ubejd prenosi od jedne Resulullahove, sallallahu alejhi ve sellem, žene da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko posjeti vračara i upita ga nešto u vezi s gajbom pa mu povjeruje, njegov namaz neće biti primljen četrdeset dana.” (Muslim).

Ebu Hurejra, radijallahu anhu, pripovijeda da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko posjeti vračara i povjeruje u ono šta govori, i ko priđe svojoj supruzi dok je u mjesečnom ciklusu, i ko priđe svojoj supruzi u analni otvor – takvi su se već odrekli Kur’ana, koji je objavljen Muhammedu.” (Ebu Davud, Et-Tirmizi, Ibn Madža, En-Nesai i neki drugi muhadisi)

Jedino Uzvišeni Allah poznaje gajb, to nam potvrđuju riječi Uzvišenog: “U Njega su ključevi gajba, samo ih On zna, i On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, i nijedan list ne opadne a da On za njega ne zna; i nema zrna u tminama Zemlje niti ičeg svježeg niti ičeg suhog, ničeg što nije u jasnoj Knjizi’’ (El-En’am – Stoka, 59); kao i riječi: ”Reci: ‘Niko, osim Allaha, ni na nebu ni na Zemlji, ne zna što će se dogoditi – gajb’; i oni ne znaju kada će oživljeni biti.” (En-Neml – Mravi, 65)

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta