Namaz
men in assorted-color apparels

Kako ispravno klanjati u džematu kada zakasniš ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Jučer sam stigao tek na treći rekat na ikindiju u džematu.
Dok sam prilazio saffu, vidim kako jedan momak klanja mimo džemata. A onda je stao u saff kraj mene i pridružio se da klanja u džematu. Kada je imam predao selam, on je sa imamom isto uradio. Ustao sam da naklanjam dva rekata, a on je ostao da prati zikr nakon namaza.
Taman sam ja predao selam, kada je zikr završen.
 
Ustao sam da ga poselamim, i koliko sam mogao učtivo ga pitam: “Izvinite, jeste li možda sa imamom klanjali dva rekata?” – “Joj, nisam stigao,” – odgovara on sa stidom na licu, “Naklanjaću ja kući. Zakasnio sam dok sam uzeo abdest.” – “Jeste li znali,” – upitao sam, “da možete naklanjati odmah nakon što imam završi?”
– “Nisam to znao,” – odgovara začudjeno.
Onda mi kaže da nije stigao da prouči nijjet i zato je zakasnio. “Ja sam, hvala Allahu tek počeo klanjati, pa još ne znam dobro nijjete da proučim.”
Predložio sam da se upoznamo, pa smo počeli razgovarati o propisima namaza…
Mnogima medju vama koji ovo čitate ovo može zvučati simpatično. Medjutim, doista, ali doista, mnogim ljudima učenje napamet nijjeta za namaze predstavlja kočnicu da počnu klanjati. I taman kad se odluče i otvore neki knjigu u kojoj stoji kako glasi nijjet koji treba da se nauči. Počnu sa učenjem nijjeta i to bude prva prepreka, zbog nje stanu i ne idu dalje. Ne idu dalje, znači ne počnu klanjati.
Onima među vama koji su imali ili još uvijek imaju problem da ne mogu da nauče nijjete, želim reći sljedeće:
Nijjet ili namjera je ono što mi namjeravamo, to radimo u svom srcu, mislima, i nije potrebno da se to izgovara. Uzvišeni Allah zna svačiju namjeru i zato se namjera ne treba uopće izgovarati, ni na arapskom ni na bilo kojem drugom jeziku. To je suvišno raditi i za namaz i za abdest. Nije potrebno, zato ih ne trebate ni pokušavati naučiti napamet da biste počeli klanjati. Dovoljno je da u srcu mislima naumite koji namaz želite da klanjete i možete početi klanjati. Ako znate reći: Allahu ekber i znate proučiti Fatihu, to je dovojno da možete početi klanjati. 
Pa čak i da ne znate Fatihu, možete početi.
A o tome kako ćemo u nekom sljedećem postu, inšaallah.
 
dr. Rusmir Čoković
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta