Problem i devijacije u društvu

Kako pušenje i muzika odvraćaju od učenja Kur’ana i ibadeta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nedavno je univerzitet u Londonu objavio rezultate preko 140 dugogodišnjih studija o pušenju, na osnovu kojih su došli do frapantnih činjenica, da je samo jedna cigareta na dan dovoljna da kod muškaraca za 41-47 % poveća rizik oboljenja od raka ili od ifarktnih oboljenja srca a kod žena se ovaj rizik povećava čak na 57-61% procenata.  Ovim studioznim analizama je dokazano, da nije bitno, da li pušač konzumira samo jednu cigaretu dnevno ili cijelo pakovanje: riziko je ogroman vec kod jedne cigarete, a ne tek kod kroničnih pušača koji konzumiraju jedno ili dva pakovanja na dan, kako se do sada mislilo.

Islamska ulema je okategorisala pušenje haramom a nedavno je i fatva-i-emin IZ BiH obznanio fetvu zabrane pušenja, dakle – HARAM. Pušenje otvara šejtanima i džinima bezbolan ulazak u tijelo pušača koji oko 4.000 otrova u cigareti koriste i placiraju na osjetljiva mjesta u tijelu pušača stvarajuči spektar različitih bolesti od migrene do različitih tumora. Duhovne posljedice pušenja su izbjegavanje ibadeta,  učenja Kur’ana ili nedostatak skrušenosti u namazu.

Muzika je u istom rangu sa pušenjem ili je još pogubnija jer uz nju idu golotinja i nemoral što zajedno umrtvljuje srca i čini ih nemarnim a mrtvo i nemarno srce ne uči Kur’an. Pušenje i muzika uzrokuju odsutnost skrušenosti u namazu, brzopleto klanjanje i manjak skrušenosti u drugim ibadetima. 

NAPOMENA: Ne postoji, na žalost, ni jedan toliko učestali i konstantni grijeh kod Muslimana sirom svijeta a da se tako vješto i žestoko minimizira kazna za njega i njegova težina, kao sto je to pušenje, pjesma i svirka. Zato pušimo  dok pratimo naše džennaze pa čak  i na kaburu, na hadždžu i na Arefatu, pjevamo izbezumljeno uz zvijezde granda a sve to fino bez bismille. Sprdnja sa grijesima je merak u krvi i u žilama mnogih muslimana, a ne izostaje ni izrugivanje onog koji upozorava na ove grijehe!

Hfz. Fuad Abdullah Seferagić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta